Kategoriler
Pastane Tarifleri

evde donut yapımı

donut
Evde Donut Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
2 Su Bardağı Un (200 gr.)
1 Çay Bardağı Süt (100 ml.)
1 Adet Yumurta Sarısı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
1 Tatlı Kaşığı Instant Kuru Maya
1 Tatlı Kaşığı Vanilya
1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu
1 Çay Kaşığı Silme Tuz
1 Su Bardağı Kızartma Yağı
Hamur Kesme Kalıbı

Ön Söz:
Donut Amerikan hamur kızartmasıdır. Hazırlanan donutlar, sade olarak tüketileceği gibi; üzeri şeker, çikolata ile kaplanabilir. Ya da, içi çeşitli dolgu maddesiyle doldurulabilir. Bu tamamen insanın damak zevkine kalmış bir seçim. Donut yapımı ve malzeme çeşiti tercih konusu. Donut yağ içinde kızartılabilir veya fırında pişirilebilir. Tarifimde tereyağı ve yumurtanın beyazını kullanmadım. Donut hamurunun yapımı kolay, kızartılması ise dikkat ister. Yağ ısısı çok önemli, kızgın yağda donut çabucak kızarır ve içi pişmez. Ocağın orta ısısı, donut kızartmaya uygun değildir. Ocakta donut (150°C-160°C derecede) düşük ısıda kızartılmalıdır.

Donut kızartma yağı içine, kalıbın kestiği üst taraf alta gelecek şekilde konursa, şekil bozukluğu yapmaz. Tavadan kızarmış donutları aldıktan sonra, ateşi tamamen kısın. Ondan sonra donutları tavaya atın ve 15-20 saniye sonra ocağın ateşini düşük ısıya yükseltin.

Donut Hamurunun Yoğurulması:
Hamur yoğurma kabına un elenerek konulacak. Üzerine kabartma tozu, vanilya, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Ardından un’un ortası havuz şeklinde açılacak. Açılan yere süt, kuru maya, toz şeker, zeytinyağı konulacak ve pürüzsüz bir hamur yoğurulacak. Yoğurulan hamur tek beze yapılacak ve üzeri kapatılacak. Hamur iki katına çıkıncaya kadar dinlendirilecek.

Donut Hamuruna Şekil Verilmesi:
İki katına çıkmış hamur, bir kez daha yoğurulacak ve tek beze yapılacak. Beze un serpilmiş bir yüzeye konulacak ve merdane ile 1 cm. kalınlıkta yufka açılacak. Açılan yufka kalıpla kesilecek. Kesilen donut parçalarının orta yeri elma oyacağı veya benzer bir aletletle çıkarılacak.

hamur yufka açılmış ve kalıpla şekil verilmiş
donut yufkası

hamurun ortası çıkarılıyor
donut göbeği

donut hamuru kızartılmya hazır
donut hamuru

donut hamuru kızartılıyor
donut kızartması

Maharetini Göster:
Kızartma tavasına en az 2 cm. derinlikte kızartma yağı konulacak ve düşük ısıda (150°C) ısıtılacak. Isınan yağ içine donut parçaları atılacak ve önlü arkalı pembe renk alıncaya kadar kızartılacak. Kızaran donutlar kağıt peçete üzerine alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com