Kategoriler
Etli Yemek Tarifleri Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

ev yapımı sucuk tarifi

evde sucuk nasıl yapılır
Ev Yapımı Sucuk Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Kg. Dana Döş Kıyması (iri gözde çekilmiş)
50 gr. Soyulmuş Sarımsak
25 gr. Acı Toz Biber
25 gr. Tatlı Toz Biber
20 gr. Kimyon
2 gr. Karabiber (normal doldurulmuş 1 tatlı kaşığı)
1 Çay Kaşığı Toz Tarçın (silme doldurulmuş)
1 Çay Kaşığı Toz Karanfil (silme doldurulmuş)
1 Fiske Toz Çemen
20 gr. Tuz
1.5 Çay Bardağı Soğuk Su
1 m (metre) Kuru Bağırsak
Sucuk Bağlama İpi (sicim veya pamuklu yorgan ipi)
Plastik Huni

Ön Söz:
Kayseri evlik sucuk tadını bilenler bilir. Tarifim evlik sucuk tadında, evde sucuk yapımı ile ilgilidir. Mutfağınızda sucuk doldurma aparatlı kıyma makineniz varsa, sucuk yapma işi çok kolay olacaktır. Bizim kıyma makinemiz olmadığından resimlerdeki gördüğünüz sucuğu, plastik huni kullanarak yaptık. Ağız tadında sucuk yapamak için; gram (gr.) ölçüsünde verilmiş malzemeleri mutlaka tartarak kullanmalısınız. Sucuk içini hazırlarken (tadına bakıp) tuz’u az geldi diye tuz ilavesi yapmayın. Yaptığınız sucuklar yenecek duruma geldiğinde, beze sarın ve buzdolabında muhafaza edin.

Ön Hazırlık:
Sarımsak dişleri havanda dövülecek. Sucuk iç harcı bağırsak içine basılmadan önce; kuru bağırsak, el yakmayacak sıcak su içinde (yumuşaması için) 15 dakika tutulacak.

Suçuk İçinin Hazırlanması:
Yuğurma kabı içine kıyma, sarımsak, bütün baharat çeşitleri, yarım çay bardağı soğuk su, tuz konulacak ve yoğurulacak. Ardından, üzeri kapatılacak ve buzdolabına konulacak. Buzdolabında bir gece boyu veya en az 12 saat dinlendirilecek. Süre bitiminde, sucuk içine 1 çay bardağı dolusu soğuk su ilave edilecek ve tekrar yoğurulacak.

Sucuğun Bağlanması:
Hazırlanan sucuk içi bağırsak içine basıldıktan sonra, yapılacak sucuk çeşitine göre (kangal sucuk veya parmak sucuk olarak) iki şekilde bağlanır. Sucuk dolduma işini makine ile yaparsanız, bağırsağın boyutu sorun yaratmaz. İstediğiniz boyutta bağırsağı doldurabilirsiniz ve istediğiniz şekilde bağlayabilirsiniz. Huni ile sucuk doldururken en fazla 1 metre bağırsak kullanabilirsiniz. 1 m. bağırsağı tam doldurduktan sonra, bağırsağı kangal sucuk veya parmak sucuk  şeklinde bağlayabilirsiniz. Kangal sucuk yaparken bağırsağı istediğiniz ölçüde huniye geçirebilirsiniz. Fakat, parmak sucuk yapımında bağırsak en az bir metre uzunlukta olması gerekir.

Kangal Sucuk Bağlama:
Sucuk içi basılmış istenilen uzunluktaki bağırsağın iki ucu (bağlanacak uzunlukta) boş bırakılarak düğüm yapılır veya sucuk bağlama ipi kullanılarak düğüm yapılır.

Parmak Sucuk Bağlama:
İstenilen uzunlukta sucuk içi doldurulmuş bağırsağın alt ve üst ucunda en az dört parmak ölçüsünde boş bırakılır. Bağırsağın alta gelen tarafı düğümlenir. Düğümden sonra sağ elle bağırsak avuç içine alınır ve 4 parmak mesafesinde boğum yapılır. Boğumlar arasında bir parmak ölçüsünde boşluk bırakılarak bu işleme devam edilir. Örneğin; dolu bağırsakla sekiz adet parmak sucuk yaptınız. Dördüncü parmak sucuk ile beşinci parmak sucuğu ters yönde döndürün ve diğer parmak sucukları hizaya getirin. Her çift boğumu pamuklu iple bağalayın. Son olarakta üste gelen parmak sucukları bağlayın.

Sucuk İçisucuk içi

Sucuk Doldurma Hunisisucuk yapımı

 Parmak ve Kangal Sucukevde sucuk yapımı

Maharetini Göster:
Plastik huni ucuna bağırsağın bir ucu geçirilecek ve gidebildiği son yerde bağlanacak. Ardından bağırsğın tamamı huni üzerine geçirilecek ve uç kısmı düğümlenecek.  Peşinden huni içerisine yeter miktarda sucuk harcı doldurulacak ve el ile (bağırsağın tamamı doluncaya kadar) basılacak. Dolmuş bağırsak huniden ayrılacak, içerisinde biriken hava boşlukları iğne ile delinerek giderilecek. İstenilen şekilde kangal veya parmak sucuk şeklinde (yorgan ipi ya da sicimle) bağlanacak. Hazırlanmış sucuklar güneş almayan (havadar) bir yere asılacak ve her gün kontrol edilecek. Üzerinde hava kabarcığı görüldüğünde iğne batırılarak giderilecek ve soğuk suya daldırılarak tekrar asılacak. Yaklaşık 5 veya 7 gün içerisinde sucuklar yemenmeye hazır olacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com