Kategoriler
Dolma Tarifleri Düdüklü Tencere Yemekleri

düdüklüde yaprak sarması

düdüklüde yaprak sarması
Düdüklüde Yaprak Sarması Tarifi, Sarma İçi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
300 gr. Taze Asma Yaprağı
200 gr. Dana Kıyması
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (iç için)
1 Adet İri Kuru Soğan
1 Su Bardağı Pirinç
1 Yemek Kaşığı Silme Domates Salçası (iç için)
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Maydanoz

Sos Malzemesi:
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Çay Kaşığı Tuz
3 Su Bardağı Kaynar Su

Düdüklü tencerede kıymalı yaprak sarması tarifim; lastik contalı, termo marka klasik düdüklü tencerede, orta ateşte 15 dakikada pişirilmiştir.

Ön Söz:
En güzel yaprak sarması düdüklü tencerede pişirilir. Yumuşacık yaprak sarması pişirmek için, sarmanın sadece düdüklüde pişirilmiş olması yetmez. Bunun için, düdüklü tencerede sarma orta basınç altında pişirilir. Düdüklü tencerenin orta basınca ayarlanması ise, ocak ısısının orta ateşe ayarlanması ile mümkündür. Orta ısıda kaynayan düdüklü tencerede basınç artacağından, pişen sarmaların dağılmaması için üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatılması gerekir. Bu tavsiyelere uyarsanız, yumuşacık yaprak sarmasını hazırlamış olursunuz. Afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Pirinç yıkanacak ve süzülecek. Soğan yemeklik doğranacak, maydanoz kıyılacak ve kaynar su hazır edilecek. Asma yaprağının sapları koparılacak, yıkanacak ve süzülecek. Ardından kaynayan su içinde yumuşayıncaya kadar ( yaklaşık 5-6 dakika süreyle) haşlanacak.

Sarma İçi’nin Hazırlanması:
Kase içine kıyma, pirinç, soğan, domates salçası, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, maydanoz, karabiber, pul biber, tuz konulacak ve karıştırılacak.

Taze Asma Yaparağı’nın Sarılması:
Haşlanmış asma yaprağının iri damarlı yüzeyine bir tatlı kaşığı dolusu iç konulacak ve üzerine yaprak kıvrılacak. Peşinden yaprağın sağ ve sol kanatları kapatılacak ve yaprak rulo şeklinde sarılacak.

Sos’un Hazırlanması:
Bir kap içinde 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, 3 su bardağı dolusu kaynar su konulacak ve karıştırılacak.

yaprak sarılmış ve düdüklüye dizilmiş
kıymalı yaprak sarması

yaprak sarması pişmiş sevise hazır
yaprak sarması

Maharetini Göster:
Düdüklünün tabanını kapatacak miktarda asma yaprağı yayılacak. Üzerine hazırlanmış yaprak sarmaları katlı olarak dizilecek. Peşinden hazırlanan sos ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilecek. Üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatılacak. Ardından düdüklü tencere ocağın büyük gözü üzerine oturtulacak ve kapağı kapatılacak. Ocak yakılacak ve gaz ayar düğümesi normal (orta ateş) ısı seviyesine ayarlanacak. Düdüklüden buhar çıkmaya başlayınca (düdüklünün marka ve modeline göre) tepesindeki ağırlığı takılacak veya nandalı ya da ventili indirilecek. Düdüklü kaynamaya başalayıp ilk düdük veya fışlama sesinden sonra, saate bakılacak ve not edilecek. Tam 15 dakika bitiminde ocak söndürülecek, düdüklü soğumaya bırakılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com