Kategoriler
Bakliyat Yemekleri Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

düdüklüde piyazlık fasulye haşlama

düdüklüde piyazlık fasulye haşlama
Düdüklüde Piyazlık Fasulye Haşlama Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Dermason Kuru Fasulye
3 Su Bardağı Soğuk Su
1 Tatlı Kaşığı Tuz (fasulye soğutulurken)

Ön Söz:
Düdüklüde piyazlık fasulye haşlama süresi kısadır. Bir gece ıslatılmış kuru fasulye gazı alındıktan sonra, düdüklü tencerede kısık ateşte 10 dakikada haşlanır. Düdüklü tencerede yemek pişirme veya bakliyat çeşitlerini haşlamada bir dakika (erken veya geç) çok önemlidir. Örneğin; kuru fasulye 1 dakika fazla haşlanırsa çatlar, düdüklü bir dakika erken ocaktan alınırsa fasulye taneleri sert kalır.

Bu sebeple riskli işleri düdüklü tencereye havale etmemek gerekir. Piyaz yapılacak kuru fasulyeyi normal tencerede haşlamak en akılcıl yoldur. Kuru fasulye tencerede 50 dakikada haşlanır.

Fasulyenin Islatılması:
Tencereye kuru fasulye ve üzerini kapatacak miktarda çeşme suyu konulacak ve 12 saat (ıslatılacak) dinlendirilecek.

Fasulye Gazının Alınması:
Isalanmış kuru fasulye’nin suyu değiştirilecek ve tencerede kapalı olarak yüksek ısıda kaynatılacak. Ardından, üzerine biriken köpükleri alınacak ve atılacak. Gazı alınan kuru fasulye süzgece alınacak ve musluk suyunun altına tutulacak.

kuru fasulye 12 saat ıslatılmış
fasulye ıslama

bir taşım kaynatılmış, köpüğü toplanıp atılmış
fasulye gazı

düdüklü tencerede kısık ateşte 10 dakika haşlanmış
düdüklüde fasulye haşlama

Maharetini göster:
Gazı alınmış kuru fasulye düdüklü tencereye konulacak ve üzerine 3 su bardağı çeşme suyu ilave edilecek. Düdüklünün kapağı kapatılacak. Orta ateşte düdüklüden buhar çıkmaya başlayınca ventili indirilecek veya eksoz ağırlğı takılacak. İlk düdük sesinden sonra, ocak ısısı en düşük konuma getirilecek. Saate bakılacak not edilecek. Tam 10 dakika bitiminde düdüklü tencere ocaktan alıncak. Piyazlık haşlanmış kuru fasulye bir kaba alınacak, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilecek ve kendi haşlama suyu içinde soğumaya bırakılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com