Kategoriler
Gıdalar Nasıl Saklanır Mutfak Bilgileri

dondurucuda et nasıl dondurulur

et nasıl dondurulur
Derin dondurucuda et nasıl dondurulur: Dondurucuda et çeşitlerinin dondurulabilmesi için; taze kesilmiş hayvan etleri  (dana eti hariç)  belirli bir süre dinlendirildikten sonra, derin dondurucuda dondurulmalıdır. Etin dinlendirilmesinde amaç, etin yumuşaklığının sağlanmasıdır. Taze kesilmiş et doğal olarak sert olacağından, doğrudan dondurucuya kaldırılmaz, dinlendirilir. Etlerinizi satın alarak dondurmak isterseniz, kasabınızdan satın aldığınız etin ne kadar süre dinlendirildiğini sorunuz.

Taze Etlerin Dinlendirme Süreleri:
Taze kesilmiş hayvan etleri, 1°C ila 2°C ‘derece’ ısı ortamında dinlendirilir, bu süreler şöyledir.
Koyun Eti: 7 gün ila 15 gün süre ile dinlendirilmelidir.
İnek Eti: 5 gün ila 7 gün süre ile dinlendirilmelidir.
Dana Eti: Dinlendirilmeye gerek yoktur, doğrudan dondurucu’da dondurulabilir.
Tavuk Eti veya Benzerleri: 12 saat süre ile dinlendirilmelidir.
Balıklar: Bütün balık çeşitleri dinlendirilmez, doğrudan dondurucu’da dondurulabilir.

Etin Dondurucuda Depolama Süreleri
Koyun Rosto: Etler parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 4 ila 8 aydır.

Koyun Pirzola: Pirzola parçaları paketlenirken aralarına plastik folyolar konulmalı veya streç ile tek tek sarılarak ambalajlanmalıdır ki, pirzola parçaları birlikte donmasın. Pirzolalar paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 4 ila 8 aydır.

Koyun Kuşbaşı: Kuşbaşı halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 4 ila 8 aydır.

Dana Rosto: Etler parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 6 ila 10 aydır.

Dana Pirzola veya Şnitzel: Pirzola parçaları paketlenirken aralarına plastik folyolar konulmalı veya streç ile tek tek sarılarak ambalajlanmalıdır ki, pirzola parçaları birlikte donmasın. Pirzolalar paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 6 ila 10 aydır.

Dana Biftek: Biftek parçaları paketlenirken aralarına plastik folyolar konulmalı veya streç ile tek tek sarılarak ambalajlanmalıdır ki, biftek parçaları birlikte donmasın. Biftekler paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 6 ila 10 aydır.

Dana Kuşbaşı: Kuşbaşı halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 6 ila 10 aydır.

Dana Kıyma: Baharat katılmadan ihtiyacınız ölçüsünde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 1 ila 3 aydır.

 Sığır Rosto: Etler parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 8 ila 12 aydır.

Sığır Biftek: Biftek parçaları paketlenirken aralarına plastik folyolar konulmalı veya streç ile tek tek sarılarak ambalajlanmalıdır ki, biftek parçaları birlikte donmasın. Biftekler paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 8 ila 12 aydır.

Sığır Kuşbaşı: Kuşbaşı halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 8 ila 12 aydır.

Sığır Haşlama Et: Etler parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 8 ila 12 aydır.

Sığır Eti Kıyma: Baharat katılmadan ihtiyacınız ölçüsünde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 1 ila 3 aydır.

Kemikler: Uygun büyüklükte parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 6 ila 8 aydır. Donmuş halde kullanınız.

Sucuk, Salam: İhtiyacınız ölçüsünde hazırlanmalı, üzerleri zarlı da olsa buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu’ya kaldırılmalıdır. Dondurucu’da depolama süresi 1 ila 2 aydır.

Dondurulmuş etler çözdürüldüğünde aynen taze et gibi pişirilmeli ve çözülmüş et pişirilmemişse tekrar dondurulmamalıdır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com