Kategoriler
Etli Yemek Tarifleri Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

chorizo sucuğu nasıl yapılır

chorizo sucuğu nasıl yapılır
Chorizo Sucuğu Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1.5 Kg. Dana Döş Kıyması (iri gözde çekilmiş)
500 gr. Dana Antrikot (küp doğranmış)
300 gr. Dana Kavram Yağı (küp doğranmış)
100 gr. Soyulmuş Sarımsak
50 gr. Acı Toz Biber
50 gr. Tatlı Toz Biber
40 gr. Kimyon
40 gr. Tuz
2 Tatlı Kaşığı Karabiber (4 gr.)
1 Tatlı Kaşığı Toz Tarçın (4 gr.)
1 Tatlı Kaşığı Toz Karanfil (4 gr.)
1 Tatlı Kaşığı Çekilmiş Çemen (4 gr.)
2 Su Bardağı İçme Suyu (baharat ilave ederken ve basmaya yakın)
2.5 Metre Kuru Bağırsak
Sucuk Bağlama İpi (sicim veya pamuklu yorgan ipi)
Plastik Huni

Ön Söz:
Meraklısı için; dana etli ve bizlerin damak zevkine uyan, chorizo sucuğu yapımı konusunda deneyimlerimi paylaşıyorum. Bu tarifin yayınlanmasına kadar geçen sürede çok defa chorizo sucuğu yaptım ve her seferinde malzeme ölçüleriyle oynayarak, bu tarifime son noktayı koydum. Chorizo sucuğu iç harcının özelliğinden dolayı, evlerde kullanılan kıyma makinesinde bağırsaklara doldurulamıyor. Chorizo sucuğunu bağırsaklara basmak için özel dizayn edilmiş makine gerekiyor. Bu nedenle chorizo sucuğunu makine kullanmadan yaptım. Bu sucuğu yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken ayrıntı şu: Sucuk harcı hazırlanırken malzemeler yoğurulmayacak, karıştırılan iç harç uzun süre bekletilmeyecek ve makinede dolum yapılmayacak.

Kavram Yağı Nedir?
Kavram yağı; büyükbaş hayvanların etleri üzerinde bulunan yağ kütlesidir. Sucuk, köfte ve çeşitli yemeklerin yapımında dana kavram yağı kullanılmaktadır. Kasaplarda kilo ile parça veya kıyma makinesinde çekilmiş olarak satılmaktadır.

Ön Hazırlık:
Antrikot ve içyağı 5-6 mm. boyutlarında küp doğranacak. Sarımsak ezilecek. Kuru bağırsak, yumuşaması için; el yakmayacak ılık su içinde (en az 15 dakika) tutulacak. Bütün baharat çeşitleri (tuz dahil, sarımsak hariç) bir kap içine alınacak ve karıştırılacak.

Chorizo Sucuk İçinin Hazırlanması:
Büyük bir kap içine kıyma, elle koparılarak küçük parçalar haline konulacak. Üzerine doğranmış et parçaları, doğranmış dana kavram yağı parçaları, ezilmiş sarımsak, karıştırılmış baharat çeşitleri konulacak, 1 su bardağı dolusu içme suyu serpilecek ve malzemeler birkaç defa parmak uçlarıyle karıştırılarak harmanlanacak ve yarım saat dinlenmeye bırakılacak.

Kavram Yağıkavram yağı

Chorizo Sucuk İçichorizo sucuğu iç harcı

Chorizo Sucukchorizo sucuğu nasıl yapılır 1

Chorizo Kangal Sucukchorizo kangal sucuk

Maharetini Göster:
Yarım saat dinlenmiş sucuk içinin üzerine 1 su bardağı içme suyu tekrar serpilecek ve parmak uçlarıyle son kez harmanlanacak. Ardından huni ucuna yeter uzunlukta bağırsak geçirilecek ve sucuk harcı basılacak. Hazırlanmış kangallar güneş almayan bir yere asılarak (5 veya 7 gün içinde) olgunlaşması beklenecek. Sonrası malum.

Not:
Chorizo sucuğu olgunlaştıktan sonra beze sarılarak, ya da bez torbaya konularak buzdolabında muhafaza edilecek. Chorizo sucuğunun tam olgunlaşması (sabredip yemezseniz) üç haftayı buluyor. Chorizo’nun tadı; pastırma ile sucuk arası mükemmel bir tat, denemenizi tavsiye ederim.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com