Kategoriler
Kebap ve Izgara Tarifleri Sos Tarifleri Tavuk Yemekleri

beyaz et sosu tarifi

beyaz et sosu
Beyaz Et Sosu Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
Domates salçası
Ayçiçek Yağı
Soğan Suyu
Sarımsak Suyu
Yoğurt
Karabiber, Pul Biber
Kimyon
Tuz

Ön Söz:
Adı tavuk piliç fark etmez. Bu kümes hayvanlarının etlerinden kızartma veya ızgara yapmamız gerektiğinde nasıl bir sos kullanmalıyız ki, sonuçtan memnun kalalım. Tavuk göğsü, kanat, but etleri doğrudan ızgara yapılarak tüketilebilir. Fakat, çeşitli malzemeler kullanılarak bu etleri terbiye ettikten sonra ızgara yapılmasının farkını damağımız bilir. Beyaz etler için, çok farklı malzemelerle yapılan soslar mevcut.

Bu sosların her biri, beyaz ete ayrı bir tat ve aroma kazandırır. Kendimin bu bilinen soslar arasında her zaman kullandığım bir yıldızı vardır, beyaz etlerin terbiyesinde hep bu sos tarifini kullanırım.

Beyaz Et Sosu Malzemesibeyaz et sosu 1

Sos’un Hazırlanması:
Elbette sos miktarı terbiye edeceğiniz et miktarına uygun olmalıdır. 1 kg. beyaz etin terbiyesi için 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 adet orta boy soğan, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı ayçiçek yağı yeterlidir. Karabiber, kimyon ve tuz miktarı 1 çay kaşığı silme ölçüsünde olmalıdır. Kaşık içerisine alınan bu baharatlar tepe oluşturmamalıdır. Fazla miktarda kullanılan tuz eti sertleştirir. Fazla kullanılan diğer baharatlar ise, etler pişirilirken yanar kömür olur. Pul, toz biber, kuru kekik gibi baharatları sosu hazırlarken fazla miktarda kullanmayın. Soğan ve sarımsağın mutlaka suyunu kullanın. Soğan ve sarımsak suyu rendenin püre gözü kullanılarak çıkartılır.

Sarımsağın şakır şakır suyu çıkmaz. Onun için, ilk önce rendenin püre yapma gözünde sarımsağı rendeleyin. Ardından aynı yerde soğanı rendeleyin. Elde ettiğiniz püreyi tel süzgeçten geçirdiğinizde sosunuza yetecek soğan ve sarımsak suyunu elde etmiş olursunuz. Sos malzemelerini (yani) bütün baharatları’ cam veya çelik bir kap içerisine aldıktan sonra karıştırın. Sonrası etlerinizi bir güzel bu sosa buladıktan sonra aynı kap içerisinde ağızı kapalı olarak en az 3 saat bekletin ve kullanın.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com