Kategoriler
Tavuk Yemekleri

ağız tadında fırında tavuk

ağız tadında tavuk
Ağız Tadında Fırında Tavuk  Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
1 Adet Banvit Tavuk (1.5 kg.)
2 Yemek Kaşığı Erimiş Tereyağı (20 gr.)
1.5 Tatlı Kaşığı Tuz
1/2 Limon
25 cm. Borcam Tepsi
Mutfak Fırçası
Turbo Fanlı Fırın

Ön Söz:
Tavuk tariflerim, bu sitenin yüz akıdır. Bu tarifimi, insanlarımız fırında kızarttığı tavuğu çiğ yemesin diye hazırladım. Fırında kızarmış her tavuk, pişmiş demek değildir. Fırında tavuk pişirildikten sonra kızartılmalıdır. Fırında tavuk yüksek sıcaklıkta pişirilmez, yanar. Tavuk fırında düşük veya orta sıcaklıkta pişirilir. Fırında tavuk orta sıcaklıkta pişirilirse, mutlaka belli bir süre üzerinin kapatılması gerekir. Düşük sıcaklıkta pişirilen tavuğun üzerini kapatmak gerekmez. Tavuk etinin insan sağlığına zarar vermemesi için,  iyi pişirilmesi gerekir. Tavuğun pişip pişmediğini, pişen tavuğun kaba etlerini ölçerek öğrenebiliriz. Tavuk etinin merkez sıcaklığı 72°C dereceden düşük olmamalıdır. Bu ölçüyü dijital termometre ile kontrol edebiliriz.

Bu tarifle tavuğu, 150°C derecede 2 saat pişirdim ve merkez sıcaklığını 85°C derece olarak ölçtüm.

Ön Hazırlık:
Tavuk dolaptan çıkarılacak, yıkanacak süzülecek ve içi dışı kağıt peçete ile silinecek. Peşinden tavuk borcam tepsiye konulacak, yarım limon suyu içine ve dışına sürülecek. Ardından 1.5 tatlı kaşığı tuz tavuğun içine, dışına serpilecek ve ovulacak. Sıkılmış yarım limon ise, tavuğun içine yerleştirilecek. İki kaşık erimiş tereyağı tavuğun açıkta kalan bütün yüzeylerine sürülecek ve tavuk 1 saat dinlendirilecek.

tavuk hazırlanmış, pişmeye hazır
fırında tavuk

tavuk pişmiş servise hazır
fırında tavuk kızartması

Maharetini Göster:
Fırın 150°C dereceye ısıtılacak. Borcam tepsi fırının alttan ikinci rafına sürülecek ve tavuk 1 saat pişirilecek. Süre bitiminde fırın açılacak ve tepsi içinde biriken sıvı tavuğun bütün yüzeylerine sürülecek. Tepsinin ilk konumu değiştirilecek ve fırın kapatılacak. Tavuk 1 saat daha pişirilecek ve fırından alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com