Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Meze Tarifleri Mutfak Bilgileri Salata Tarifleri

5 kiloluk lahana turşusu tarifi

5 kiloluk lahana tursusu 1
5 Kiloluk lahana turşusu tarifi, evde nasıl yapılır?
Malzemeleri:
4 Kg. Beyaz Lahana
1/2 Kg. Havuç
150 gr. Kaya Tuzu
1 Su Bardağı Elma Sirkesi (200 ml.)
20 gr. Sarımsak (bir baş)
1 Çay Kaşığı Tepelice Limon Tuzu (4 gr.)
2 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
2 Tatlı Kaşığı Acı Pul Biber
3 Su Bardağı Kaynamış Suğuk Su (600 ml.)
5 Litrelik Pet Kavanoz

Ön Söz:
Lahana turşusu tarifimiz, ailemizin damak tadına uygun olarak hazırlandı. Bu tarifi kullanarak lahana turşunuzu hafif acılı ve sarımsaklı aromasıyla kurmuş olacaksınız. Turşu kavanozuna malzemeleri yerleştirip kapağını kapadıktan 7 gün sonra turşu yenecek kıvama gelir. Bu aşamada turşuyu buzdolabında korumanız gerekir. Bu ayrıntıya dikkat ettikten sonra, turşuyu bitene kadar aynı tatla tüketmeniz mümkündür. Turşu kavanozuna el, ıslak olan maşa, kaşık, çatal, kepçe daldırmazsanız turşunuz bozulmaz. Turşuyu kavanozdan kuru mutfak aletlerini kullanarak almanız gerekir. Şimdiden afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Lahananın üst yeşil yaprakları ve kök kısmı çıkarılacak. Toplam 4 kg. lahana 5-6 mm. genişlikte uzunlamasına doğranacak. Sarımsak soyulacak ve bütün bırakılacak. Havuç soyulacak, rendenin iri gözünde uzunlamasına rendelenecek. Kavanoz ve kapağı sıcak su ile yıkanacak ve kurulanacak. 3 su bardağı musluk suyu kaynatıldıktan sonra soğutulacak.

Lahananın Hazırlanması:
5-6 mm. genişlikte doğranmış 4 kilo lahana ve yarım kilo rendelenmiş havuç bir kaba konacak, üzerine 150 gr. kaya tuzu serpiştirilecek ve karıştırılacak. Tuzlanmış malzemeler kabında 3 saat bekletilecek. Süre bitiminde malzemeler aşağıda anlatıldığı gibi (tuzlu suyu ile birlikte) kavanoza doldurulacak.

lahana doğranmış, havuç rendelenmiş, üzerine tuz serpilmiş bekliyor

5 kiloluk lahana tursusu 2

turşu yedi gün bitiminde tüketilmeye hazır

5 kiloluk lahana tursusu 3

Maharetini Göster:
3 saat bekletilmiş lahana ve sarımsak bidona bastırılarak doldurulacak. Kavanozun en üstüne 4 gr. limon tuzu, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 2 tatlı kaşığı acı pul biber, 1 su bardağı elma sirkesi, 3 su bardağı kaynamış soğuk su, lahananın kabında biriken tuzlu su konulacak ve bidonun kapağı sıkıca kapatılacak. Kavanoz alt-üst döndürülerek içindeki malzemelerin karışması sağlanacak. Turşu kavanozu mutfakta bekletilecek. Turşu 5 gün sonra gaz çıkarmaya başlar ve 7 gün bitiminde yenecek duruma gelir. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com