Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri

şam tatlısı

şam tatlısı
Seyyar Satıcıların Sattığı Şam Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı İrmik
1 Su Bardağı Toz Şeker
1 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Yoğurt
1 Çay Kaşığı Karbonat (tepeli)
Tuzsuz Yer Fıstığı
30 cm. Çapında Tepsi

Şerbet Malzemesi:
2 Su Bardağı Toz Şeker
2 Su Bardağı Su
1/2 Limon Suyu

Ön Söz:
Şam tatlısını en güzel şam tatlısı ustaları yapar ve seyyar satıcılar aracılığıyla satarlar. Şimdilerde çok yok ama, bazen şehir sokaklarında tek tük de olsa şam tatlısı satıcılarına rastlanabiliyor. Kimi tatlıcı dükkanlarının vitrinlerinde de şam tatlısını görmek mümkün. Ne var ki rastladığınız şam tatlısının kaçı, gerçek şam tatlısı yöntemi ile yapılmış, bilemezsiniz. Şam tatlısı diye alıp tattığım çoğu satıcılardaki şam tatlısından gerçek şam tatlısı tadını alamadım. Görüntüleri güzel oluyor, ama tadı revaniden öte geçmiyor. Üzeri fıstıklı revani değil de şam tatlısı tatmak istiyorsanız, tarifimi deneyin derim.

Ön Hazırlık:
Fırın tepsisi margarin ile yağlanacak. Fıstık içleri kabuklarından ayrılacak. Bir kap içerisine irmik, un, karbonat konulacak ve karıştırılacak. Şam tatlısını pişirmek için metal tepsi, alüminyum tepsi veya teflon tepsi kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız. Seramik ve bor cam tepsi kullanırsanız, tatlınızın pişme süresi uzar ve tabanı istenildiği gibi kızarmayabilir.

Şam Tatlısı Şerbeti:
Tencereye 2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı su konulacak ve karıştırılacak. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra, ocak ısısı en düşük ısı konumuna alınacak ve  5 dakika kaynatılacak. Süre bitiminde 1/2 limon suyu ilave edilecek ve şerbet 1 dakika daha kaynatılacak, ocaktan alınacak.

Hamur Dilimleme:
Şam tatlısı hamuru akışkan olduğundan, hamur pişmeden önce dilimlemeye uygun değildir. Ama, fıstıkları dizmek için dilimlerin yerini belirleyebilirsiniz. Hamuru tepsiye eşit olarak yayın ve elinizi ıslatarak yüzeyini düzeltin. Ardından bıçakla tepsinin ortasından boylu boyunca çizgi çekin. Çizginin sağında ve solunda kalan boşlukların ortasınada çizgi çekin. Tepsiyi 90° ‘e çevirin ve ortasından bir çizgi çekin. Çizginin sağında ve solunda kalan boşluklara eşit aralıklarla üç çizgi çekin. Ardından dilimlerin üzerine fıstıkları dizin. Hamur piştikten sonra, keskin bıçağı suya daldırarak ıslatın ve tatlınızı dilimleyin.

Şam Tatlısı Hamuruşam tatlı hamuru

Şam Tatlısı Pişmişşam talısı pişmiş

Şam Tatlısı Kesilmişşam tatlısı kesilmiş

Maharetini Göster:
Karıştırma kabına yoğurt, toz şeker konulacak ve mikserle çırpılacak. Üzerine irmik, un, karbonat karışımı azar azar ilave edilecek ve karıştırılacak. Peşinden yağlanmış tepsi içine yayılacak ve üzeri düzeltilecek. Tepsi 30 dakika dinlendirilecek. Süre bitiminde hamur dikdörtgen dilimlenecek ve üzerine fıstık dizilecek. Ardından tepsi, önceden 180°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafına sürülecek ve 30 dakika pişirilecek. Süre bitiminde fırından alınacak, dilim yerlerinden tekrar dilimlenecek ve (soğuk veya ılık fark etmez) şerbet verilecek. Tepsi soğuduktan sonra şam tatlınız servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com