Kategoriler
Dolma Tarifleri Sebze Yemekleri Zeytinyağlı Sebze Yemekleri

zeytinyağlı lahana dolması

zeytinyağlı lahana dolması 1
Zeytinyağlı Lahana Dolması Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Adet Beyaz Lahana
1 Su Bardağı Pirinç
2 Adet Soğan
2 Adet Domates (dolmanın üzerine)
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası (iç için)
6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (iç için)
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (dolmanın üzerine)
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
1 Tatlı Kaşığı Tuz (iç için)
1 Tatlı Kaşığı Tuz (dolmanın üzerine)
1/2 Demet Maydanoz
2.5 Su Bardağı Kaynar Su

Ön Söz:
Bilirsiniz, zeytinyağlı lahana dolması veya etli lahana dolması yapımında aynı malzemeler kullanılır. Tek farkları, zeytinyağlı dolma içerisinde et ya da kıyma kullanılmaz. Dolmanın sarım tekniği açısından lahana yaprakları, rulo veya üçgen görüntüsü oluşturacak şekilde sarılır. Lahananın sarım şekli tamamen göz zevkinize kalmış, nasıl isterseniz öyle sarabilirsiniz. Lahana yapraklarının içi doldurulduktan sonra, tencereye dizerken avuç içerisinde hafif sıkıp fazla suyunu atmanız, dolmanızın lezzetine lezzet katacaktır. Benden söylemesi, siz yine bildiğiniz gibi yapın.

Ön Hazırlık:
Lahana yaprakları ayrılacak, 1 yemek kaşığı tuzlu su içinde yumuşayıncaya kadar haşlanacak. Soğan soyulacak ve yemeklik doğranacak. Domates rendelenecek. Pirinç ayıklanacak, yıkanacak ve süzülecek. Maydanoz ince doğranacak.

beyaz lahana dolması iç harcılahana sarama içi

İç Malzemenin Hazırlanması:
Yoğurma kabı içerisine soğan, salça, 6 yemek kaşığı zeytinyağı, maydanoz, karabiber, kuru nane ve 1 tatlı kaşığı tuz konulacak ve karıştırılacak. İç harcın tuzu karar hale getirilecek. Ardından pirinç ilave edilecek ve bir güzel karıştırılacak.

haşlanmış beyaz lahana yapraklarılahana haşlama

Lahananın Sarılması:
Haşlanmış lahana yapraklarının ortasında bulunan ana damar ayrılacak. Ayrılan bu kısımlar tencere tabanına yayılacak. Yaprağın diğer bölümleri uygun büyüklükte alınacak ve iç harç konularak sarılacak.

zeytinyağlı lahana dolması  hazırlanmışlahana dolması

üzerine domates sosu yayılmışlahana sarması

ısıya dayanıklı kapak kapatılmışlahana pişirme

zeytinyağlı lahana dolması servise hazırzeytinyağlı lahana dolması

Maharetini Göster:
Tencere tabanına lahananın damarlı kısımları yayılacak. Üzerine dolma sıralı ve katlı olarak dizilecek. Ardından domates rendesi, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2.5 su bardağı kaynar su karıştırılacak ve dolmanın üzerine dökülecek. Üzerine ısı’ya dayanıklı tabak kapatılacak. Ocak ısısı yükseltilecek, tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saata bakılacak ve not edilecek. Tam, 50 dakika bitiminde zeytinyağlı beyaz lahana dolmanız servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com