Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri

yumurtalı peynirli pide

yumurtalı peynirli pide
Yumurtalı Peynirli Pide Tarifi, Nasıl Yapılır
Hamur Malzemesi:
4 Su Bardağı Un (450 gr.)
1.5 Su Bardağı Su (300 gr.)
1 Tatlı Kaşığı Silme İnstant Kuru Maya (2,5 gr.)
1 Tatlı Kaşığı Tuz

İç Malzemesi:
400 gr. Mihaliç veya Örgü Peyniri
1 Adet İri Kuru Soğan (150 gr.)
3 Adet Yumurta
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1/2 Demet Maydanoz

Ön Söz:
Yumurtalı peynirli açık pide yapımında yağlı örgü peyniri kullandım. Peynirin tuzunu almak için, peyniri 3-4 mm. kalınlıkta doğradım ve bol su içinde 15 dakika beklettim. Ardından peyniri avuç içinde sıktım, suyunu aldım ve bir kaseye koydum. Peynir çok tuzlu olursa, suyunu tekrar değiştirmek yerinde olur. Yani, peynirin tuzu kendine karar olmalıdır. Pidenin iç harcını karıştırırken peynirin tuz oranına göre, karışıma tuz eklenmesine karar verilir. Bu pide aslına uygun olarak,her çeşit yağlı salamura peynirle yapılabilir.

Tavsiyem; yumurtalı peynirli pide içini, tam yağlı örgü peyniri, urfa peyniri veya mihaliç peyniri ile yapmanızdır. Afiyet olsun.

Mayalı Pide Hamurunun Yoğurulması:
Hamur yoğurma kabı içine elenmiş 4 su bardağı un konulacak ve orta yeri havuz gibi açılacak. Açılan yere 1.5 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı silme kuru maya, 1 tatlı kaşığı tuz konulacak ve ele yapışmayan kıvamda hamur yoğrulacak. Hamurun üzeri kapatılacak ve iki katına çıkıncaya kadar dinlendirilecek. Ardından hamur bir kez yoğurulacak ve tek beze yapılacak.

Pide İç Harcıyumurtalı peynirli pide 2

Yumurtalı Peynirli Pide İçi:
Örgü peyniri 3.0 mm. ila 4.0 mm. kalınlıkta doğranacak ve bir kase içine alınacak. Üzerini kapatacak miktarda soğuk su konulacak ve 15 dakika (tuzunu salması için) dinlendirilecek. Ardından peynir avuç içinde sıkılacak ve bir kaba alınacak. Soğan, maydanoz mutfak robotundan geçirilecek veya çok ince elle doğranacak. Yoğurma kabına sıkılmış peynir, soğan, yumurta, zeytinyağı, maydanoz konulacak ve karıştırılacak.

  yumurtalı peynirli pide bezesi açılmış, iç harç yayılmışaçık pide

 yumurtalı peynirli pide,  kenarları kapatılmışpeynirli açık pide

   yumurtalı peynirli pide pişmiş servise hazırpeynirli pide

Maharetini Göster:
Mayalı hamur 4 eşit parçaya bölünecek ve 4 beze yapılacak. Bezeler fırın tepsisine sığacak şekilde oklava ile oval açılacak. Üzerine iç harcın dörtte biri konulacak ve kenarlarda 1.0 -1.5 cm. boşluk bırakılarak yayılacak. Hamur kenarları iç harcın üzerine kapatılacak ve iki başı sıkıştırılacak. Peşinden, üzerine un veya mısır unu serpilmiş fırın tepsisine dizilecek. Tepsi önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafına sürülecek. Saatea bakılacak not edilecek. 20 dakika bitiminde tepsi fırından alınacak ve pide kenarlarına fırça ile tereyağı sürülecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com