Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

yoğurt yapmanın tek sırrı

taş gibi yoğurt
Evde taş gibi yoğurt yapmanın tek sırrı, süt ısısıdır. Evde taş gibi yoğurt nasıl yapılır?
Malzemeleri:
3 Litre Çiğ İnek Sütü
2 Yemek Kaşığı Yoğurt Mayası
Cam Kase
Termometre
Kevgir

Sözün Özü:
Taş gibi yoğurt mayalamak için; süte, sütçüye bahane bulmaya gerek yok. Bir tane dijital termometre alın ve tarifimi deneyin. Taş gibi yoğurt yapmanın tek sırrı, sütün ısısdır ve o ısı da 47°C derecedir.

Ön Söz:
Evde yoğurt mayalama üzerine denemediğim yol, yöntem, süt ve sütçü kalmadı desem yeridir. Yıllardır yoğurt mayalarım, hiçbir zaman taş gibi yoğurdum oldu diyemedim. Yaptığım yoğurt orta kıvamı geçemedi. Yoğurdumun taş gibi olmamasına sebebi süte ve sütçüye yükledim. Ve yoğurt mayalama konusunda araştırmalarımı sonlandırdım. Yoğurt mayalamada süt ısısısının 40°C-45°C derece olduğu bilindiği için, bu ısı aralığına hep dikkat ettim. Her zaman, süt 45°C dereceye düştüğünde sütü mayaladım. Yoğurt yapma üzerine denemediğim tek şeyin, süt ısısını değiştirmediğimi fark ettim. En son, sütü 47°C derecede mayaladım ve sonucu gördüm. Taş gibi yoğurdumu yapmış oldum.

Ön Hazırlık:
Kullanılacak yoğurt mayası, buzdolabından bir kase içine alınacak ve oda sıcaklığına düşmesi beklenecek.

dijital termometre
termometre

kevgir süzgeç
kevgir

Maharetini Göster:
Tencereye süt konulacak ve orta ısının bir tık üzeri ısı ayarında ısıtılacak. Süt ısınmaya başladıktan sonra, ara sıra tencere dibinden kepçe ile karıştırılacak. Süt kaynamaya başladıktan sonra, süt kendi halinde 20 dakika kaynatılacak ve ocaktan alınacak. Süt, ılıması için açık olarak uygun bir yerde bekletilecek. Süt 48°C dereceye düştüğünde, sütten bir kepçe alınacak ve yoğurt mayası ile karıştırılacak. Süt 47°C dereceye düştüğünde yoğurt mayası ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere bekletilecek yere alınacak ve üzeri kevgir ile kapatılacak. Peşinden, üzeri kalın bez, battaniye gibi eşya ile sarılacak. Ardından saat’a bakılacak not edilecek. Süt’e maya karıştırıldıktan sonra, ortalama mayalanma süresi 4-5 saat arasıdır. Bu süre gözönüne alınarak yoğurt tenceresi kontrol edilecek. Belirtilen süre aralığında süt katılaşmış ise, tencerenin üzerindeki örtü, kevgir alınacak. Tencere oda sıcaklığına geldikten sonra, açık olarak buzdolabına kaldırılacak. Buzdolabında bir gece boyu bekletilecek ve tencere kapağı kapatılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com