Kategoriler
Salata Tarifleri

yabani pırasa salatası

yabani pırasa salatası
Domates soslu yabani pırasa salatası tarifi, nasıl yapılır
Malzemeleri:
400 gr. Yabani Pırasa
1 Adet İri Domates
1 Diş Sarımsak
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Silme Karabiber
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Yabani pırasa, dağ pırasası, kirgiç, kirkiş, gülik, güllük veya çiriş otu yabani pırasaya verilen isimlerdir. İsmelerinden önemlisi yabani pırasanın lezzetidir. Dağ pırasası ile yaptığım her çeşit yemeğinde, tat ve lezzet açısından bir kusur bulamadım. Bütün yemeklerini sever ve baharın gelmesini dört gözle beklerim. Bu tarifimde yabani pırasayı buhar sepetinde haşladım ve domates soslu salatasını yaptım. Tarifimi denerseniz, memnun kalırsınız diye düşünüyorum. Afiyet olsun.

Bu salataya her çeşit baharat yakışır. Limon suyu yerine üzüm sirkesi kullanılabilir. Pırasayı buhar sepetinde 5 dakikadan fazla haşlamayın.

Ön Hazırlık:
Yabani pırasanın gövdesindeki kahverenkli görünen şeffaf katman soyulacak, atılacak. Serbest kalan dalları bol su içinde yıkanacak ve süzülecek. Ardından kuşbaşı doğranacak. Domates rendelenecek. Sarımsak ezilecek.

Yabani Pırasa’nın Haşlanması:
Tencereye 1 su bardağı su, üzerine buhar sepeti, buhar sepetinin içine doğranmış yabani pırasa konulacak ve tenecere kapatılacak. Yükse ısıda tencere kaynatılacak. Buhar çıkmaya başladığında ocak tamamen kısılacak ve saate bakılacak. Tam 4 dakika bitiminde buhar sepeti alınacak ve musluk altında soğutulacak.

yabani pırasa veya çiriş otu
yabani pırasa

yabani pırasa buhar sepetinde haşlanmış
yabani pırasa haşlaması

Maharetini Göster:
Salata yapma kabına haşlanmış ve süzülmüş yabani pırasa konulacak. Üzerine sıra ile rendelenmiş domates, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, karabiber, limon suyu, tuz konulacak ve karıştırılacak. Salatanın tuzu karar hale getirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com