Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri

tam kıvamında aşure tarifi

aşure 1
Tam Kıvamında Aşure Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Aşurelik Buğday
1 Kahve Fincanı Kuru Fasulye
1 Kahve Fincanı Nohut
1 Kahve Fincanı Pirinç
2 Su Bardağı Toz şeker
1 Çay Bardağı Çekirdeksiz Kuru Üzüm
1 Çay Bardağı Kuru İncir (doğranmış)
1 Çay Bardağı Kuru Kayısı (doğranmış)
1 Çay bardağı Ceviz İçi
1 Çay Bardağı Fındık İçi
1 Adet Portakal Kabuğu Rendesi
3 Adet Tane Karanfil
Kuş Üzümü
Çam Fıstığı
Tarçın
Nar

Ön Söz:
Tam kıvamında aşure nasıl yapılır? Gerçek saray aşuresi bu tarifle yapılır. Tarifimi dener ve aşureyi yapar yerseniz, sözümün altının ne kadar dolu olduğunu görürsünüz. Biliyorum, tarifi uygulamak zahmetli. Tam tat ve kıvamında aşure yapmak istiyorsanız eğer, zahmetine değer derim. Afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Aşurelik buğday, fasulye, nohut ayıklanacak ve yıkanacak. Akşamdan ayrı kaplar içine alınacak ve üzerlerini kapatacak miktarda ılık su ile doldurulacak. Bir gece boyu (en az 8 saat) bekletilecek ve süre bitiminde süzülecek.  Fasulye ve nohut yine ayrı kaplarda yumuşayıncaya kadar, en düşük ısıda 1’er saat haşlanacak. Pirinç ayıklanacak ve yıkanacak. Kayısı, incir küp doğranacak ve ayrı kaplarda 10’ar dakika en düşük ısıda haşlanacak. Ceviz içi, fındık içi ve kuru üzüm yine ayrı kaplarda 10’ar dakika  haşlanacak. Ceviz içi haşlandıktan sonra iri doğranacak. Malzemelerin haşlama suyu kullanılmayacak.

Bilgi Notu:
Tarifimde verdiğim malzemeler kullanılarak 10 kase dolusu aşure yapılır. Afiyet olsun.

Aşurelik Buğdayın Haşlanması:
Tencereye  1 su bardağı (bir gece boyu ıslatılmış) aşurelik buğday, 8 su bardağı su konulacak ve tencere kapağı aralıklık olarak yüksek ısıda kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapak kapatılacak ve ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Buğday 45 dakika haşlanacak. Süre bitiminde tencere, ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir örtü ile örtülecek, buğdayın helme salması için en az 3 saat bekletilecek.

Aşure malzemeleri, pirinç hariç hepsi haşlanmışaşure malzemesi

Tencereye pirinç, nohut, fasulye ve karanfil konmuşaşure bakliyat ilave

Kayısı, incir, üzüm, ceviz ve fındık ilave edilmişaşure bütün malzemeleri

Kıvam için 1 su bardağı su ilave edilmişaşure kıvamı su ilave

Toz şeker ilave edilmişaşure

Ve kaselere taksim edilmişAşure kaselerde

Maharetini Göster:
Helme salmış haşlanmış buğday tenceresi ocak üzerine alınacak. Üzerine 1 kahve fincanı pirinç, 3 karanfil, haşlanmış fasulye, haşlanmış nohut konulacak ve yüksek ısıda kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra kapağı aralıklı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek ve tencere 15 dakika kaynatılacak. Süre bitiminde üzerine portakal kabuğu rendesi, kayısı, incir, üzüm, ceviz, fındık, toz şeker ilave edilecek karıştırılacak. Aşurenin kıvamını tutturmak için 1 su bardağı kaynar su ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere bir taşım kaynatıldıktan sonra, ocaktan alınacak ve kaselere boşaltılacak. Aşure soğuduktan sonra üzerlerini tercihinize göre kuş üzümü, çam fıstığı, nar ve tarçın ile süsleyebilirsiniz. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com