Kategoriler
Mutfak Aletleri

toprak güveç nasıl kullanılır

sırsız toprak güveç
Toprak güveç nasıl kullanılır? Yeni alınan sırsız toprak güveç kabı ilk kullanımı nasıl olur? Güveç alırken nelere dikkat etmeliyiz. Güveç içinde yemek saklanır mı? Gibi sorular, toprak güveç kabının mutfakta ne kadar önemli olduğunu vurgular. Piyasada çok çeşitli malzemelerden yapılmış güveç (tenceresi) kabı bulunmaktadır. Bu kaplar içinde en yaygın olanı killi topraktan yapılan, toprak güveç kabıdır.

Toprak güveç kaplarının iç yüzeyi parlak görünümlü, cilalı ise sırlıdır. İç yüzeyi mat ve kaplamasız ise, sırsızdır. Toprak güveç kaplarına sırlama işlemi su sızdırmazlığı için yapılır. Bu işlem sırasında az da olsa, ağır metal olan kurşunda kullanılabilir. Güvecin su sızdırmazlığı o kadar önemli değildir. Önemli olan insan sağlığıdır. Bu nedenle güveç alırken iç yüzeyinin kaplamasız olmasına dikkat ederim.

Yeni alınan toprak güveç kabı doğrudan kullanılmaz. Güveci kullanmazdan önce yağ emdirilmesi gerekir. Güveç için yağ çeşitinin bir önemi yoktur. Sıvı veya katı yağ çeşiti güveci yağlamakta kullanılabilir. Önemli olan güvecin yağlanmasıdır. Bu da şöyle yapılır; yeni olan güvecin içi bezle silinir ve güvecin büyüklüğüne göre içine 100-150 gr. yağ konur. Ardından güveç orta düzeyde ısıtılmış fırının içine konur. Güveç kabı katı yağ eriyinceye kadar fırında tutulur.

Güvecin içine sıvı yağ konmuşsa, güveç fırında ısınıncaya kadar tutulduktan sonra çıkartılır. Çıkarılan güveç bir altlık üzerine konur. Bez ya da fırça ile güvecin içindeki yağ, güveç iç yüzeyine sürülür. Ardından güveç soğumaya bırakılır. Soğuyan güveç kabı sıcak su ile yıkanır ve ters çevrilerek kuruması beklenir. Bu işlemlerin ardından yeni alınmış güveç kabı kullanılmaya hazırdır.

Toprak güveç kabı ocak üzerinde, fırın içinde rahatlıkla kullanılabilir. Güveç kabının zarar görüp çatlamaması için; fırın içinden veya ocak üzerinden alınan ısınmış güveç kabı, soğuk zemin üzerine konulmamalıdır. Isınmış güveç kabı, mutlaka tencere altlıkaları üzerine konmalıdır. Toprak güveç kabında pişirilen yemek, mutlaka başka bir kap içine konmalıdır. Unutmayın, toprak güveç kabı içinde yemek saklanmaz.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com