Kategoriler
Çorba Tarifleri

tom yam çorbası tarifi

tom yam çorbası
Tom Yam Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
3 Su Bardağı Soğuk Su (600 ml.)
200 gr. Ayıklanmış Karides
100 gr. Kültür Mantarı
1 Yemek Kaşığı Bitkisel yağ
80 gr. Domates veya Kiraz Domates
1 Tatlı Kaşığı Tatlı Biber Salçası
50 gr. Havlıcan  veya zencefil
3 Adet Limon Otu
50 gr. Küçük Boy Arpacık Soğan
1 Adet Kırmızı Acı Biber
5 Adet Misket Limonu Yaprağı
2 Kök Tırtıklı Kişniş Otu
1/2 Adet Misket Limonu
3 Yemek kaşığı Balık Sosu
1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Tom yum kung, tom yam çorbası veya acılı karides çorbası diye bilinen; Tayland mutfağına ait çorbayı yaparken orijinal hazır sos kullanmadım. Alta görünen sebze görselindeki malzemeler orijinaldir ve o sebzeleri kullandım. Çorbaya ait diğer malzemeleri (balık sosu hariç)  yerli ürünlerimizden kullandım. Acılı yemekleri sevenler için; 2 kişilik olarak hazırladığım tom yam çorbası’nı deneyenler, verdiği emeğin karşılığını tat ve lezzet olarak alacaklardır. Afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Mantar ve domates uygun irilikte doğranacak. Havlıcan kökü 2-3 mm. kalınlıkta dilimlenecek. Limon otu, 1.5-2 cm. uzunlukta doğranacak. Arpacık soğan soyulacak ve bütün bırakılacak. Kırmızı acı biber ince olarak halka doğranacak. Tırtıklı kişniş 3-4 cm. irilkte doğranacak.

tom yam çorbası orijinal sebzeleritom yam çorbası sebzeleri

çorba pişmiş servise hazırtom yam çorbası 1

Maharetini Göster:
Tencereye 3 su bardağı soğuk su konulacak. Üzerine havlıcan, limon otu, arpacık soğan ve limon yaprakları konulacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başlayınca kapatılacak. Ocak (kısık ateş) en düşük ısı konumuna ayarlanacak ve malzemeler 20 dakika haşlanacak. Süre bitiminde süzülecek ve haşlama suyu tencereye alınacak. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 100 gr. doğranmış mantar ilave edilecek ve tencere en düşük ısıda 5 dakika kaynatılacak. Süre bitiminde tencereye 200 gr. iç karides, 1 adet doğranmış kırmızı acı biber, doğranmış tırtıklı kişniş otu ilave edilecek ve karideslerin rengi dönünceye kadar (3-4 dakika) haşlanacak. Süre bitiminde çorba ocaktan alınacak ve balık sosu, misket limonu suyu ve tuz ile tatlandırılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com