Kategoriler
Pastane Tarifleri

tencerede kuru üzümlü kek

üzümlü tencere keki
Tencerede Kuru Üzümlü Kek Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Un (110 gr.)
1 Adet Yumurta (55-60 gr.)
3 Yemek Kaşığı Ayçiçeği Yağı (30 gr.)
5 Yemek Kaşığı Süt (50 ml.)
1 Çay Bardağı Toz Şeker (85 gr.)
1 Çay Bardağı Kuru Üzüm (50 gr.)
1 Paket Kabartma Tozu (10 gr.)
1 Paket Vanilya (5 gr.)
20 cm. Çapında Teflon Tencere
Ocağın Büyük Gözü Kısık Ateş
Yanmaz Fırın Kağıtı

Ön Söz:
Tencerede yapılan kek, fırında pişirilen diğer keklerin tat ve lezzetine fark atar. Tencere kekine alışık biri, diğer kekleri yemekte zorlanır. Bu tarifle yapılan kek, eğer keki yapan kişi izin verirse 4-5 kişiye yeter. Tencerede sayısını hatırlamayacağım çeşitte kek yaptım. Tencerede en fazla tek veya çift yumurtalı kek yapabilirsiniz. Fazlası zorlama olur ve yapılan kek istenilen kalitede olmaz. Tencerenin tabanı sürekli aynı bölgeden ısıtılacağından, o bölgeyi korumak için tencere tabanına yanmaz kağıt yerleştirin. Keseceğiniz yağlı kağıt, ocağın büyük gözünden büyük olmalıdır. Kek pişerken terler, terini silmenize hiç gerek yok.  Afiyet olsun.

Keki tencerede döndürürken servis tabağı veya toprak güveç kapağı kullanmanızı tavsiye ederim. Kullanacağınız tabak içine streç film yaymayı unutmayınız. Üzüm, şeker ve yağ ölçüsünü dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Kekte zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Ön Hazırlık:
Kuru üzüm bıçakla doğranacak, üzerine un serpilecek ve karıştırılacak. Kase içine 1 su bardağı un, kabartma tozu ve vanilya elenerek konulacak. Teflon tencereye 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı konulacak ve bütün yüzey yağlanacak.

kekin ilk pişen taban yüzeyi
kuru üzümlü tencere keki

kekin üst yüzeyi
teflon tencere keki

Maharetini Göster:
Bir kap içine 1 yumurta kırılacak, 1 çay bardağı toz şeker konulacak ve çırpılacak. Üzerine sırayla; 5 yemek kaşığı süt, 3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı ilave edilecek ve çırpılacak. Ardından, kase içinde karıştırılmış un ilave edilecek ve çırpılacak. En son kuru üzüm ilave edilecek ve karıştırılacak. Hazırlanan kek hamuru, teflon tencereye boşaltılacak. Tencere kapağı kapatılacak ve ocağın büyük gözü üzerine konulacak. Ocak ısısı en düşük ısı ayarında 35 dakika pişirilecek. Süre bitiminde kürdan testi yapılacak, kek döndürülecek ve döndürülen yüzü 35 dakika pişirlecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com