Kategoriler
Sebze Yemekleri Zeytinyağlı Sebze Yemekleri

taze fasulye bastı

fasulye bastı
Taze Fasulye Bastı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Kg. İznik Fasulyesi
1 Çay Bardağı Zeytinyağı (100 gr.)
1 Adet İri Soğan (150 gr.)
2 Adet Domates (300 gr.)
1 Çay Kaşığı Toz Şeker (3 gr.)
2 Tatlı Kaşığı Tuz (16 gr.)
1 Su Bardağı Kaynar Su (200 ml.)

Ön Söz:
Zeytinyağlı taze fasulye bastısı yemeği yapımında İznik Taze Fasulyesi kullandım. Yemeği tencerede, kısık ateşte, 90 dakikada, çiğden pişirdim. Yemekte 16 gr. ( iki tatlı kaşığı dolusu) tuz kullandım. 2 tatlı kaşığı tuz miktarı, 4 çay kaşığı tepelice doldurulmuş tuz miktarına eşittir. 4 çay kaşığı tuz’un 3 çay kaşığını doğradığım fasulyelerin üzerine ektim ve karıştırdım. Kalan 1 çay kaşığı tuz’u ise, domates ve soğanların üzerine serptim.

Yemeğin tatlandırılması açısından tuz miktarına dikkat ederseniz yerinde olur. Tarifimi deneyenlere afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Fasulye ayıklanacak, yıkanacak ve arzu edilen irilikte doğranacak. Domates rendelenecek ve soğan yemeklik doğranacak. Kaynar su hazırda bekletilecek.

malzemeler sıra ile tencereye yayılmış
fasulye bastısı

üzerine ısıya dayanıklı tabak kapatılmış
tencerede fasulye bastı

zeytinyağlı taze fasulye bastı servise hazır
zeytinyağlı fasulye bastı

Maharetini göster:
Doğranmış, şeker, tuz serpilmiş taze fasulye tencereye yayılacak ve üzeri avuç içi ile bastırılacak. Peşinden sıra ile soğan, domates yayılacak ve zeytinyağı gezdirilecek. Üzerine ısıya dayanıklı tabak kapatılacak. Tencere bir kez yüksek ısı da fokurdatılacak ve tencere kapağı kapatılacak. Ardından ocak en düşük ısı konumuna ayarlanacak ve fasulye kendi suyu ile 15 dakika pişirilecek. Süre bitiminde tencereye 1 su bardağı kaynar su ilave edileceklecek. Peşinden ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak ve not edilecek. Tam 90 dakika bitiminde zeytinyağlı taze fasulye bastı yemeğiniz servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com