Kategoriler
Pirinç Pilavı Tarifleri Tavuk Yemekleri

tavuklu nohutlu basmati pirinç pilavı tarifi

basmati pilav 1
Tavuklu nohutlu basmati pirinç pilavı tarifi, nasıl yapılır? Bu tarif; Azeri mutfağının döşeme pilav tarifinden uyarlanarak, Türk damak zevkine uygun hale dönüştürülen tavuklu, nohutlu pilav sürümü.
Malzemeleri:
300 gr. Basmati Pirinç (mahmood rice)
200 gr. Haşlanmış Nohut
1 Kg. Tavuk İncik
70 gr. Tereyağı
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Zerdeçal
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Safran
1 Çay Bardağı Sıcak Su
1 Litre Soğuk Su
1 Yemek Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Tarifimiz, Azerbaycan tavuklu döşeme pilavından uyarlanarak ve aslına sadık kalınarak hazırlanmıştır. Yemekte kullanmadığımız tek malzeme kuru soğandır. Azeriler kuru soğanı piyaz doğrayıp, verdiğimiz baharatlarla birlikte tavuk etini terbiye ediyor. Tavuk eti terbiye edildikten sonra soğanı ayırıp, etin boşluklarını doldurmak için kullanıyorlar. Pilav içinde soğan, bizler için alışılmadık tat olduğundan çıkardık. Tencere içindeki dizili inciklerin boşluklarından pirinç girmesin diye, o açıkları haşlanmış nohutla doldurduk. Pirinci tam kıvamında haşlarsanız, muhteşem yemeğini sofranıza koyarsınız. Afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Pirinç bol soğuk su içinde berrak suyu çıkana kadar yıkanacak ve süzülecek. Tavuk incik yıkanacak, süzülecek ve bir kaba konulacak. Üzerine bütün baharat çeşitleri, tuz serpilerek ve ovulacak. Safran 1 çay bardağı sıcak su ile karıştırılacak, üzeri kapatılacak ve bekletilecek. Tencere kapağı iki kat bez ile sarılacak.

Pirincin Haşlanması:
Tencereye 1 litre soğuk su konulacak ve yüksek ısıda kaynatılacak. Su kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı tuz konulacak ve karıştırılacak. Su tekrar kaynamaya başladığında pirinç ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra ocak ısısı orta ateşin bir tık üzeri (orta ile yüksek ısı arası) ısıya sabitlenecek. Tencere ara sıra karıştırlarak 7-8 dakika pirinç haşlanacak. Bu süreçte pirinç taneleri kontrol edilecek. Tek pirinç tanesini iki parmak arasında bastırdığınızda pirinç yumuşamış olarak yayılıyorsa, pirinç istenilen kıvamda pişmiş demektir. Eğer pirinç iki parmak arasında orta yerine tırnak batırılıp kırılıyorsa, pirinç halen istenilen kıvamda haşlanmamıştır.
Pirinç haşlandıktan sonra, süzgeçte süzülecek ve kendi haline bırakılacak.

inciklere baharat ve tuz serpilmiş
basmati pilav 2

aralarına haşlanmış nohut konulmuş
basmati pilav 3
pirinç yayılmış, safran ve tereyağı gezdirilmiş
basmati pilav 4

tencere kapağı iki kat bez ile sarılmış ve kapatılmış
basmati pilav 5

1 saat bitiminde pilav pişmiş, servise hazır
basmati pilav 6

Maharetini Göster:
Tencereye 4 yemek kaşığı zeytinyağı yayılacak. Üzerine baharat ve tuz serpilmiş incikler dizilecek. İnciklerin üzerine haşlanmış nohut konulacak. Nohutların üzerine haşlanmış pirinç yayılacak ve üzerine safran suyu ile birlikte dökülecek. En son, 70 gr. eritilmiş tereyağı gezdirilecek ve tencere kapağı kapatılacak. Tencere yüksek ısıda, tencere tabanından cızırtı sesleri duyuluncaya kadar ısıtılacak ve ocak ısısı en düşük ısı ayarına çekilecek. Saate bakılacak not edileck. Tam 60 dakika bitiminde ocak söndürülecek. Tencere açılacak ve üstten pirinçler karıştırılacak.
Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com