Kategoriler
Sebze Yemekleri Yöresel Yemek Tarifleri

soğanlı salçalı madımak otu

soğanlı salçalı madımak yemeği
Soğanlı Salçalı Madımak Otu Yemeği Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
500 gr. Madımak Otu (taze)
1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası (10 gr.)
40 gr. Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Yemek Kaşığı Pilavlık Bulgur
3 Su bardağı Kaynar Su (600 gr.)
1 Çay Kaşığı Çekilmiş Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Madımak, mercimelek veya cacık madımak otuna verilen isimlerdir. Madımak otu, haşlanarak veya kavrularak pişirilir. Madımak yemeği sucuklu, pastırmalı, çemenli, karamelize soğanlı veya sade yapılır. Her yörenin kendine özgü, madımak yemeği pişirme yöntemi vardır. Madımak yemeği bahar aylarında toplanır ve taze olarak yemeği yapılır. Madımak kurutularak saklanabilir. İstenirse, taze madımak doğranır ve derin dondurucuda saklanır. Madımak en güzel, bıçak veya nacak kullanılarak elle doğranır. Mutfak robotunda madımak doğramak akıl karı değildir. Tarifim, sevdiğim madımak yemeği pişirme yöntemimdir ve sarımsaklı yoğurtlu yemesi enfes olur. Afiyet olsun.

Madımağı yıkayıp süzdükten ve kesmeden önce avucunuzun içinde sıktıktan sonra kesim yaparsanız, yemeğiniz fazla sulu olmaz.

Ön Hazırlık:
Madımak ayıklanacak, yıkanacak ve süzülecek. Ardından süzülmüş madımak 1 cm. boyutunda bıçakla doğranacak. Soğan yemeklik doğranacak. Bulgur yıkanacak ve süzülecek. Kaynar su hazır edilecek.

doğranmış madımakkıyılmış madımak

düdüklüde madımak pişmiş
düdüklüde madımak

madımak servise hazır
sade madımak yemeği

Maharetini Göster:
Düdüklü tencereye tereyağı, zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, salça ilave edilecek ve kavrulacak. Peşinden kıyılmış veya doğranmış madımak, bulgur, kaynar su, kimyon, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Ardından düdüklü tencere kapatılacak. İlk düdük sesinden sonra; ocak ısısı en düşük ısı konumuna ayarlanacak ve saate bakılacak, not edilecek. Tam, 20 dakika bitiminde düdüklü tencere ocaktan alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com