Kategoriler
Mutfak Bilgileri

patates nasıl doğranır

patates nasıl doğranır
Patates nasıl doğranır? Patates doğrama şekilleri: Patates yemek yapımında veya garnitür olarak hazırlanırken, kullanılacağı yemeğin özelliğine göre doğranarak şekillendirilir. Bu doğrama biçimlerinin belli başlı olanları resimde görülmektedir. Resim numaralarına göre bu doğrama biçimleri şunlardır.

1. Lira veya Halka Doğrama:
Çeşitli patates yemeklerinin tencere ve fırın çeşitlerinde, güveçlerde veya ana yemek yanlarında kızartılarak garnitür olarak kullanılır.

2. Yarım Ay Doğrama:
Lira veya Halka doğramanın kullanıldığı yerlerde kullanılır.

3. Elma Dilimi Doğrama:
Bazı patates ve köfte yemeklerinin hazırlanmasında, ana yemeklerin yanında kızartılarak garnitür olarak kullanılmasında kullanılır.

4. İri Kibrit Dilimi Doğrama:
Ana yemeklerin yanında kızartılarak garnitür olarak kullanılır. Çoğu kahvaltılarda patates kızartılırken iri kibrit dilimi doğrama tercih edilir.

5. Kibrit Dilimi Doğrama:
Bazı yemeklerde garnitür olarak kızartılarak kullanılır. Gerçek kibrit dilimi doğramadır, boyutları kibrit ile hemen hemen aynıdır.

6. Küp Dilimi Doğrama:
Bu doğramanın diğer bir adı, tavla zarı biçiminde doğramadır. Bazı ana yemeklerin yanında kızartılarak garnitür olarak kullanılır. Tas Kebabı veya Arnavut Ciğeri kızartması yanında tercih edilir.

7. Cips Doğrama:
Patatesin cips biçimi doğranması özel aleti ile mümkündür. Aleti sayesinde patates tırtıllı, düz ve değişik biçimlerde doğranır. Cips patates, kızartılarak çerez olarak tüketilir.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com