Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri

kıymalı kol böreği

evde kıymalı kol böreği
Evde El Açması Kıymalı Kol böreği Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
3.5 Su Bardağı Böreklik Un
1 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Bardağı Bitkisel Sıvı Yağ
150 gr. Orta Yağlı Dana Kıyması
150 gr. Kuru Soğan
2 Yemek Kaşığı Bitkisel Sıvı Yağ
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Tuz
Bir Tutam Maydanoz
Bir Yumurta Sarısı

Ön Söz:
İşte size ev yapımı, elde açılan ve börekçilerin serpme olarak yaptıkları börekten farksız, kıymalı kol böreği tarifi. Bu böreği yapmak için usta olmanız gerekmez, yapımı gayet basit ve dilediğiniz içi kullanarak istediğiniz börek çeşitini yapabilirsiniz. Verdiğim ölçülerle en az üç porsiyon börek yapılır. Ölçülerimin katlarını kullanarak ihtayıcınız ölçüsünde börek yapmanız mümkün, tarifimi denerseniz emeğinizin boşa gitmediğini görürsünüz. Afiyet olsun.

Verdiğim hamur malzemelerinden 630 gr. hamur çıkar. Hamur üçe bölünür ve 210 gr. ağırlığında 3 adet beze yapılır.

Ön Hazırlık:
Soğanlar soyulacak ve yemeklik doğranacak. Maydanoz ince kıyılacak. Fırın tepsisi yağlanacak.

hamur yoğurulmuş beze yapılmışbörek bezesi

Hamurun Hazırlanması:
Yoğurma kabı içerisine 3.5 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşı tuz konulacak ve ele yapışmayacak şekilde hamur yoğurulacak. Hamur tek beze yapılacak ve 30 dakika kapalı olarak dinlendirilecek. Süre bitiminde hamur 3 eşit parçaya bölünecek ve 3 tane beze yapılacak.

kıymalı iç harç hazırlanmışkıymalı börek harcı

İç Harcın Hazırlanması:
Tava içerisine 2 yemek kaşı sıvı yağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine soğan ilave edilecek ve düşük ısıda diriliği gidinceye kadar kavrulacak. Ardından kıyma ilave edilecek ve taneleşinceye kadar kavrulacak. Üzerine limon suyu, karabiber, maydanoz, tuz ilave edilecek, karıştırılacak ve ocaktan alınacak.

beze 40 cm. çapında açılmış ve yağlanmış dinleniyorbörek yufkası

yufka 90 cm. açılmış kenarları kapatılmış ve harç yayılmışbörek içi

yufka rulo yapılmış ve büküme geçilmişbörek rulosu

börek bükümü tamamlanmış tepsiye dizilmiş, yumurta sürülmüşkol böreği

kıymalı kol böreği pişmiş
fırında börek

kıymalı kol böreği servise hazırfırında kol böreği

Maharetini Göster:
Tezgah üzerine az un ile birlikte beze konulacak. Beze oklava yardımıyle açılabildiği büyüklükte açılacak ve yüzeyi bitkisel sıvı yağına batırılmış fırça ile bir güzel yağlanacak ve 10 dakika dinlendirilecek. Ardından yufka elle ortasından parmak uçlarıyle kenarlara doğru çekiştirilerek kağıt inceliğinde  (en az 90 cm. çapında) büyütülecek. Yufkanın karşılıklı kenarları orta yerde birleştirilecek ve üzeri yağlanacak. Yan kenarı hafif içe kıvrılacak ve üzeri yağlanacak. Düz kenarlardan biri üzerine iç harcın üçte biri (boydan boya) sepiştirilecek ve rulo yapılacak. Rulonun iki başından tutulacak ve ortada birleştirilecek. Ardından rulonun kavisli yerlerinden tutulacak ve “B” harfine benzer şekil verilecek. Şekillendirilmiş bezeler fırın tepsisine alınacak ve üzerine su ile inceltilmiş yumurta sarısısürülecek. Tepsi önceden 200°C derece’ye ısıtılmış fırının orta rafına sürülecek. Tam 30 dakika bitiminde kıymalı kol böreğiniz servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com