Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri

kaşar peynirli gözleme

kaşar peynirli gözleme
Evde Kaşar Peynirli Gözleme Tarifi, Nasıl Yapılır
Hamur malzemesi:
1 Su Bardağı Ilık Su
1 Tatlı Kaşığı Yoğurt
1 Çay Kaşığı Tuz (tepeli)
3 Su Bardağı Un

İç Malzemesi:
150 gr. Kaşar Peyniri
Kaşar peyniri, tercihinize göre küp küp doğranacak veya rendelenecek.

Ön Söz:
Bu tarif, iç anadolu bölgemizin bazı yörelerine ait bir hamur işidir. Yörede kete ismiyle anılıyor. Genelde bu çeşit hamur işlerine dilimizde gözleme adı verilir. Yapımı gayet basit ve lezzeti bir başka.

Hamurun Hazırlanması:
Bir kase içerisine ılık su, yoğurt, tuz konulacak ve karıştırılacak. Yoğurma kabı içerisine 2 su bardağı elenmiş un konulacak ve ortası havuz yapılacak. Havuz içerisine kase içerisindeki karışım konulacak ve azar azar un ilave edilerek ele yapışmayacak kıvamda hamur yoğurulacak. Hamur tek beze yapılacak. Beze üzeri kapalı olarak 30 dakika dinlendirilecek. Süre sonunda beze tekrar 1 dakika yoğurulacak ve rulo yapılacak. Rulo 5 eşit parçaya bölünecek ve her bir parça beze yapılacak.

Maharetini Göster:
Bezeler servis tabağı büyüklüğünde oklava ile yufka açılacak. Açılan yufkaların içerisine  yarılarına kadar yeterli miktarda rende kaşar yayılacak. Yapışma yerlerine peynirlerin gelmemesine dikkat edilecek. Açılan hamurun boş kanadı, diğer peynirli yüzey üzerine kapatılacak. Kenarları hamur kesme aletiyle veya parmak uçlarıyla bastırılarak düzgün bir şekilde birleştirilecek. Ocağın en büyük gözü üzerinde bulunan pişirme sacı, ısıtılacak. Sac çok fazla kızgın olmayacak. Gözlemeler tek veya çiftli olarak saç üzerine yayılacak, önlü arkalı pişirilecek. Sonrası malüm.

Not:
Hamur işini öğrenmek isteyenler işe gözleme yaparak başlayabilirler. Kendim hamur işini, bu gözlemeleri yaparak öğrendim. Bu gözleme üzerine tereyağ sürülerek veya sade olarak kahvaltılarda tüketilebilir. Hamuru için, 3 su bardağına yakın un kullanılır. Kullanacağımız unların su çekme kapasitesi farklı olacağı için tedbirli olmak gerekiyor. O yüzden doğrudan 3 su bardağı unu yoğurma kabına aktarmadım. Yoğurduğumuz hamurun ağırlığı yaklaşık 500 gr. gelir. 5 adet gözleme çıkar. Kalabalık aileler malzemeleri katlayarak hamuru çoğaltabilirler. İşlem sırasını buradan görebilirsiniz.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com