Kategoriler
Mutfak Bilgileri

jülyen doğrama tarifi

sebzelerin jülyen doğranması
Jülyen Doğrama Tarifi: Mutfaklarımızda yemek yaparken kullanacağımız malzemeleri bir çok şekil de doğrarız. Bunlardan bir tanesi de, Jülyen doğramadır. Malzemelerin ince çubuklar halinde, kalınlık ve uzunluklarının eşit olarak doğrama şekline mutfak dilinde jülyen doğrama denir. Etler ve her tür sebzeler kullanım amaçlarına göre jülyen olarak doğranabilir.

Jülyen olarak doğranacak sebzeler bıçakla 1-2 mm kalınlığında düzgün plakalar halinde doğrandıktan sonra üst üste konur ve 3-4 cm uzunluğunda çubuklar kesilir. Havuç, patates gibi sebzeler bu şekilde jülyen doğranabilir. Soğan, pırasa, biber ve benzeri sebzeler ise, öncelikli olarak boyları uygun uzunlukta kesildikten sonra, jülyen olarak doğranır.

Kimi yemeklerde etler de jülyen olarak doğranabilir. Etlerin sebzelere göre kalınlık oranları farklıdır. Etler jülyen doğranacak tabirinin anlamı, et doğrama şeklinin ince şeritler halinde olmasını ifade eder. Jülyen doğrama, yaygın olarak kullandığımız yemek malzemelerinin kibrit biçimi veya çubuk doğrama şeklidir.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com