Kategoriler
Bakliyat Yemekleri Etli Yemek Tarifleri

ıslatmadan kuru fasulye yemeği

ıslatmadan kuru fasulye yemeği
Islatmadan Kuru Fasulye Yemeği Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
2 Su Bardağı Kuru Fasulye (dermason)
1 Parça Dana Kemiği
6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Adet Soğan
1 Yemek Kaşığı Silme Doldurulmuş Domates Salçası
1 Adet Kurutulmuş Biber (acı)
1 Tatlı Kaşığı Tuz
5 Su Bardağı Kaynar Su

Ön Söz:
Uzunca bir zamandır ıslatmadan kuru fasulye yemeği yapıyorum. Bu kendi icadım; bu tarifle tencerede etli etsiz, çok kez kuru fasulye yemeği yaptım. Sonuçtan o kadar memnunum ki, tencerede klasik kuru fasulye pişirme yöntemini terk ettim. Bu tarifle, yaptığım kuru fasulyenin minerali ve vitamini kaybolmuyor. Kuru fasulyeyi ısladıktan sonra ön haşlama yapmıyorum. Tek seferde kuru fasulye yemeğimi yapıyor ve işin işinden çıkıyorum. Bu yöntemle yapılan kuru fasulye yemeği, gaz sorunu olmayanlar için geçerlidir. Sorunu olanlar ise, kuru fasulyeyi ısladıktan sonra (suyunu değiştirmeli) bir taşım kaynatmalı, çıkan köpüğü almalı ve haşlama suyunu kullanmamalıdır.

Bu yemeği düdüklü tencerede yapmak isterseniz (dana kemiği hariç) aynı malzemeleri kullanarak, etsiz kuru fasulye yemeğini 20 dakikada pişirebilirsiniz. Aynı malzemelerle etli kuru fasulye yemeğini yine düdüklü tencerede 20 dakikada pişirebilirsiniz. Etiniz (et çeşiti farketmez) mutlaka kuşbaşı doğranmış olacak. Denemenizi tavsiye ederim.

Ön Hazırlık:
Soğan yemeklik doğranacak. Kuru fasulye yıkanacak ve süzülecek.

kuru fasulye sıcak su içinde dinleniyor (kapak kapatılmış olacak)ıslatmadan kuru fasulye

Kuru Fasulyenin Hazırlanması:
Tencere’ye kuru fasulye, 7 su bardağı su konulacak ve yüksek ısıda bir kez fokur fokur kaynatılacak. Peşinden tencerenin kapağı kapatılacak ve ocak söndürülecek. Ardından saat’a bakılacak ve not edilecek. Tam 1 saatın sonunda, yumuşamış kuru fasulye yemek yapmaya hazırdır. Tencerede bulunan kuru fasulye ve su (size, fasulyenin gazı dokunmuyorsa) yemek yapımında kullanılacak.

 görünen köpük kuru fasulyenin gazı oluyorkuru fasulye gazı

Kuru fasulye’nin gazı nasıl alınır?
Çoğu insan kuru fasulye yediği zaman; kuru fasulyenin gazı alınmamışsa kuru fasulye insanda gaz yapmaya neden olur. Bu sebeple, kuru fasulye yemeği yaparken kuru fasulye gazının alınması gerekir. Kuru fasulye’nin gazı, fasulye ıslatıldıktan veya bu tarifte olduğu gibi yumuşatıldıktan sonra alınır. Yapılması gereken (kuru fasulyeyi ıslatın veya yumuşatın farketmez) önce fasulyenin suyunu değiştirin ve tencerede açık olarak kaynatın. Tencere kaynarkenn üzerinde biriken köpüğü toplayın ve atın. Ta ki, köpük tamamen yok olana kadar bu işlemi yapın. Köpük yok olunca, kuru fasulyeyi süzgeç veya kevgire alın, suyun altına tuttuktan sonra yemeğini yapın.

Maharetini Göster:
Tencereye zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile dana kemiği, soğan ve salça ilave edilecek düşük ısıda kavrulacak. Ardından kuru fasulye, 5 su bardağı fasulyenin suyu ve kuru biber ilave edilecek, karıştırılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tenceredeki malzemeler kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı kapatılacak. Isı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Tam 1.5 saat bitiminde yemeğiniz hazır. 1 tatlı kaşığı tuzu şimdi ilave edebilir, yemeğin tuzunu karar hale getirebilirsiniz. Sonrası malum.

Son Söz:
Tencerede kuru fasulyeyi yumuşatırken, ilave ettiğiniz 7 su bardağı suyun 2 su bardağını kuru fasulye çeker ve şişer. Tencerenin içerisinde 5 su bardağı dolusu su kalır. Kalan su istenirse, yemeğe su verilirken kullanılacak.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com