Kategoriler
Çorba Tarifleri

iskorpit balık çorbası

iskorpit balık çorbası
Terbiyeli İskorpit Balık Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
6 Adet Orta Boy İskorpit Balığı
1 Adet Patates
1 Adet Havuç
1 Adet Soğan
5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Adet Limon
1 Adet Yumurta Sarısı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
8 Su Bardağı Soğuk Su

Ön Söz:
İskorpit balığı ile yapılan çorbanın diğer balık çorbalarından farkı yoktur. Maydanoz başta olmak üzere, istenilen baharat çeşitiyle çorba tatlandırılabilir. Ayrıca sarımsağı sevenler için dövülmüş sarımsak ve sirke çorbaya ilave edilebilir.

Ön Hazırlık:
Patates, havuç soyulacak ve rendelenecek. Soğan soyulacak ve yemeklik doğranacak.

iskorpit balığıiskorpit

iskorpit balığı temizlenmişiskorpit soyulmuş

İskorpit Balığı Nasıl Temizlenir:
İskorpit balığının sırt ve kuyruk altı dikenleri ele batırılmadan (zehirli olduğundan) dikkatlice çıkarılması gerekir. Öncelikle balığın pulları bıçak yardımıyle sıyrılır. Ardından balığın baş kısmını kendimize, karnı sol tarafa bakacak şekilde kesme tahtasına yatırır ve sırt dikeni çevresini bıçakla çizeriz. Aynı işlemi kuyruk altı dikenine uyguladıktan sonra, pense yardımyle dikenleri çıkarırız. Yan yüzgeçleri ile birlikte başını keser, karnını yarar ve içini temizleriz. Ardından balığı bütün bırakır veya fileto çıkarırız. Balığın derisini çıkarmak isterseniz, pense ile derinin bir ucundan tutup sıyırabilirsiniz.

iskorpit haşlanmış ve didilmiş iskorpit eti

iskorpit haşlama suyuiskorpit suyu

İskorpit Balığının Haşlanması:
Tencereye balık parçaları ve üzerine 8 su bardağı su konulacak. Tencere yüksek ısıda 1 dakika süre ile fokur fokur kaynatılacak. Ardından üzerine biriken köpük alınacak ve atılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Tencere kapağı kapatılacak ve saat’e bakılacak not edilecek. İskorpit parçaları 15 dakika haşlanacak. Süre bitiminde tencere ocaktan alınacak ve süzgeçten geçirilecek. Balık suyu ve eti ayrı kaplarda muhafaza edilecek. Balık eti soğuduktan sonra kılçıklarından ayıklanacak. Ardından uygun irilikte bölünecek.

İskorpit Çorbasının Terbiyesi:
Kasede 1 adet yumurta sarısı ile 1 adet limonun suyu çırpılacak.

İskorpit çorbası servise hazıriskorpit balık çorbası 1

Maharetini Göster:
Tencere içine zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, havuç, patates ilave edilecek ve orta ısıda kavrulacak. Peşinden balık suyu ilave edilecek. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek ve saat’e bakılacak not edilecek. Tam 20 dakika tencere kaynatılacak. Süre bitiminde çorba blendırdan geçirilecek. Ardından bir kepçe su alınacak ve terbiye ile karıştırılacak. Terbiye ve balık eti tencereye ilave edilecek. Tencere 2 dakika kaynatılacak ve ocaktan alınacak. Şimdi çorbanızın karabiber ve tuzunu ilave edebilirsiniz. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com