Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Meze Tarifleri Mutfak Bilgileri Salata Tarifleri

havuçlu lahana turşusu

havuclu lahana tursusu 1
Malakan usulü havuçlu lahana turşusu nasıl yapılır?
Malzemeleri:
2 Kg. Beyaz Lahana
1 Adet Havuç (200 gr.)
3 İri diş Sarımsak
50 gr. Kaya Tuzu
2 gr. Limon Tuzu
1 Çay Bardağı Üzüm Sirkesi (100 ml.)
1 Tatlı Kaşığı Acı Pul Biber (isteğe göre)
10 Adet Tane Karabiber (isteğe göre)
1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
5 Su Bardağı İçme Suyu (1 litre)
3 Litrelik Kavanoz

Ön Söz:
Turşu tarifimizin malakan usulüne benzemiş olması, lahana ve havucun ince doğranmış olmasındandır. Turşuda kullandığımız diğer malzemeler tamamen damak tadımıza uyan çeşit ve ölçüdeki malzemelerdir. Tarifimize uyarsanız, kütür kütür deyimiyle lahana turşusunu sofranıza koyarsınız. Afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Lahananın yeşil yaprakları ayıklanacak ve kök kısmı çıkarılacak. 2 kg. lahana yaprakları 3-4 mm. kalınlıkta uzunlamasına doğranacak. Sarımsak soyulacak ve bütün bırakılacak. Havuç soyulacak ve rendenin iri gözünde uzunlamasına rendelenecek. Kavanoz ve kapağı sıcak su ile yıkanacak ve kurulanacak.

lahana havuç doğranmış

havuclu lahana tursusu 2

lahana turşusu 1 haftada olgunlaşmış
havuclu lahana tursusu 3

Maharetini Göster:
Doğranmış lahana ve rendelenmiş havuç uygun bir kaba konulacak. Üzerine 50 gr. kaya tuzu, 3 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı acı pul biber, 10 adet tane karabiber, 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edilecek ve malzemeler karıştırılacak. Karıştırılmış malzeme 1 saat pörsümesi için bekletilecek. Süre bitiminde malzemeler fazlaca bastırılmadan kavanoza doldurulacak. Kavanozun en üstüne 2 gr. limon tuzu, 5 su bardağı içme suyu, 1 çay bardağı üzüm sirkesi konulacak ve kavanozun kapağı kapatılacak. Turşu mutfakta 20-22°C derecede 7 gün bitiminde yenecek duruma gelir. Olgunlaşmış turşu mutfaktan soğuk bir ortama taşınmalıdır. Bu ortam buzdolabı veya balkon olabilir.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com