Kategoriler
Etli Yemek Tarifleri

fırında tombul köfte

tombul köfte
Fırında Tombul Köfte Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
600 gr. Dana Döş Etinden Kıyma
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Adet Kuru Soğan
1 Yemek Kaşığı Silme Domates Salçası
2 Adet Orta Boy Domates
2 Adet Orta Boy Patates
2 Dilim Bayat Ekmek
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Tuz
3 Su Bardağı Kaynar Su
4 Yemek Kaşığı Kızartma Yağı
Bir Tutam Maydanoz

Ön Söz:
Fırında tombul taş köfte, ceviz veya mandalina iriliğinde yapılır. Verdiğim malzemelerin içine haşlanmış nohut, bulgur ve pirinç ilave edilirse Iğıdır ilimizin meşhur taş köftesi yapılmış olur. Tarifim fırında tombul köfte yapımıyla ilgilidir. Tombul köfte, önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırında 60 dakikada pişer.

Ön Hazırlık:
Soğan ince olarak yemeklik doğranacak. Bayat ekmek dilimleri ıslatılacak ve sıkılacak. Domates rendelenecek. Patates soyulacak ve elma dilimi doğranacak. Maydanoz ince doğranacak. Kaynar su hazır edilecek.

Tombul Köftenin Hazırlanması:
Yoğurma kabı içine kıyma, suyu sıklımış bayat ekmek, soğan, karabiber, pul biber, kimyon, maydanoz, tuz konulacak ve yoğurulacak. Ardından köfte harcından ceviz iriliğinde parçalar kopartılacak ve beze yapılacak.

Patates ve Köftelerin Kızartılması:
Tavaya 4 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Önce patates dilimleri konulacak ve hafif kızartılacak. Peşinden köfte ilave edilecek ve hafif pembemsi renk alıncaya kadar kızartılacak.

Köfte Sosunun Hazırlanması:
Kase içine domates salçası, çok az tuz, 3 su bardağı kaynar su konulacak ve karıştırılacak.

tombul köfte 1

Maharetini Göster:
Borcam tepsi içine köfte ve patates konulacak. Üzerine rendelenmiş domates ilave edilecek. Ardından köftenin sosu ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilecek. Tepsi üzeri alüminyum folyo ile kapatılacak ve önceden 200°C ‘ye ısıtılmış fırının orta rafına sürülecek. Tepsi 50 dakika fırında tutulacak ve süre bitiminde üzerinden folyo alınacak. 10 dakika açık olarak pişirilecek ve fırından alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com