Kategoriler
Patlıcanlı Yemek Tarifleri Sebze Yemekleri

fırında patlıcan karnıyarık

fırında patlıcan karnıyarık
Fırında Patlıcan Karnıyarık Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
6 Adet Patlıcan
200 gr. Dana Kıyması
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Adet İri Soğan
3 İri Diş Sarımsak
3 Adet Orta Boy Domates (200 gr.)
2 Adet İri Çarliston Biber
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası (iç harç için)
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası ( tepsi için)
2 Su Bardağı Kaynar Su
Bir Tutam Maydanoz
Kızartma Yağı

Üst Malzemeleri:
6 Adet Sivri Biber
1 Adet Domates

Ön Söz:
Fırında patlıcan karnıyarık yapımında altı tane patlıcan ve 200 gr. dana döş kıyması kullandım. Patlıcanlar aynı boyda ve oldukça iri idi. Hazırladığım iç harcın tamamını patlıcanlara paylaştırdım ve tencerede iç harç artmadı. Göründüğü gibi, karnıyarıklar fazlaca şişmanlaştı. İç harcı 150 gr. kıyma ile hazırlasyadım, patlıcan içlerine yeterli gelirdi.

Sözün özü; patlıcan karnıyarık içi hazırlarken her patlıcan için 25 gr. kıyma hesap etmek en mantıklı yoldur diyebilirim.

Ön Hazırlık:
Patlıcanlar alacalı soyulacak ve uzunlamasına orta yerinden bıçakla çizilecek. Ardından tuzlu su içinde yarım saat dinlendirilecek. Peşinden kurulanacak ve kızartılacak. Domatesler rendelenecek. Soğan, sarımsak, çarliston biber yemeklik doğranacak. Maydanoz kıyılacak. Üst malzemelerinden sivri biber bütün olarak, domates dilimlenerek kullanılacak.

İç Harc’ın Hazırlanması:
Tencereye 4 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine kıyma ilave edilecek ve orta ateşte taneleşinceye kadar kavrulacak. Ardından sıra ile soğan, sarımsak, salça, çarliston biber, domates ilave edilecek ve kavrulacak. Peşinden karabiber, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Ardından, ocak en düşük ısı konumuna getirilecek ve domatesler suyunu çekinceye kadar pişirilecek. Üzerine kıyılmış maydanoz ilave edilecek ve karıştırılacak.

fırında patlıcan karnıyarık 1

Maharetini Göster:
Fırın tepsisine patlıcanlar dizilecek ve orta yerleri kaşık yardımıyle açılacak. Açılan yerlere tuz serpilecek ve aldığı kadar iç harçla doldurulacak. Üzerine domates dilimleri ve sivri biber konulacak. Ardından 1 tatlı kaşığı domates salçası, 2 su bardağı kaynar su, bir çay kaşığı tuz ile karıştırılacak ve tepsiye ilave edilecek. Tepsi önceden 200°C derece’ye ısıtılmış fırının alttan ikinci rafına sürülecek ve 25 dakika pişirilecek. Süre bitiminde patlıcan karnıyarık servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com