Kategoriler
Dolma Tarifleri Sebze Yemekleri

fırında kıymalı domates dolması

kıymalı domates dolması
Fırında Kıymalı Domates Dolması Tarifi, Dolma İçi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
5 Adet İri Domates
75 gr. Dana Döş Kıyması
1 Adet Soğan
6 Tatlı Kaşığı Pirinç (tepeli doldurulmuş)
1 Tatlı Kaşığı Tatlı Biber Salçası
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
3 Diş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığı Kuru Nane
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Su Bardağı Su
Bir Tutam Maydanoz

Ön Söz:
Fırında kıymalı domates dolması yemeğimi, kendi damak zevkim göre yaptım ve ölçülendirdim. Çoğu zaman, biber ve domates dolması yaparken; iç malzemesini kendi yöntemimle ölçerim ve bu tarifimde de öyle yaptım. Her domates için bir tatlı kaşığı tepelice doldurduğum pirinç, 15 gr. kıyma ve 10 gr. soğan kullandım. Domatesler eşit irilikte olmadığından; ne olur ne olmaza karşı, bir tatlı kaşığı dolusu pirinci (iç harca) fazladan koydum. Sonuç olarak, domatesleri doldururken bir pirinç tanesi dahi artırmadım. Elbette siz, iç harç hazırlarkan dilediğiniz kadar malzeme kullanabilirsiniz. Domates dolmam favori yemeklerimden biridir, tavsiye ederim.

Ön hazırlık:
Domateslerin baş tarafı kapak olacak şekilde kesilecek ve içleri boşaltılacak. Çıkan kısımları süzgeçten geçirilecek ve çıkan su yemek suyu olarak kullanılacak. Soğan ve sarımsak yemeklik doğranacak. Pirinç yıkanacak ve süzülecek. Maydanoz kıyılacak.

Dolma İçi’nin Hazırlanması:
Yoğurma kabı içine kıyma, soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tatlı biber salçası, karabiber, kimyon, pul biber, kuru nane, maydanoz, tuz konulacak ve karıştırılacak. Ardından pirinç ilave edilecek ve malzemeler tekrar karıştırılacak.

domatesler doldurulmuşkıymalı domates dolması fırında

kapakları kapatılmışdomates dolması

fırında kıymalı domates dolması servise hazırfırında kıymalı domates dolması

Maharetini Göster:
Domates içlerine iç harç üst kısmında boşluk bırakılarak doldurulacak ve kapakları kapatılacak. Ardından fırın tepsisine dizilecek. Tepsiye az tuz ile karıştırlmış 1 su bardağı su ilave edilecek. Peşinden 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilecek. Tepsi üzeri alüminyum folyo ile kapatılacak ve önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafına sürülecek.  45 dakika pişirilecek ve folyo alınacak. Ardından üzerinin kızarması için, 30 dakika tekrar fırına sürülecek. Süre bitiminde fırında domates dolması servise hazır. Sonrası malum.

Son Söz:
Tepsiye ilave edeceğiniz bir bardak su, musluk suyu olabileceği gibi; domatesin içini boşaltığınızda, çıkan içi süzgeçten geçirerekte kullanabilirsiniz. Ben öyle yaptım, içi mıncıklayarak süzgeçten geçirdim ve tam bir su bardağı domates suyu çıktı. Su içine çok az tuz koydum, karıştırdım ve tepsiye ilave ettim.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com