Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

evde bulgur unu nasıl yapılır

bulgur unu 1
Evde bulgur unu nasıl yapılır, ne işe yarar? Bulgur unu, bulgurun öğütülmüş halidir. Kimi yörelerde bulgur elendikten sonra elekten çıkan küçük bulgur parçacıklarına da bulgur unu adı veriliyor. Bizim konumuz bulgurun öğütülerek un haline getirilmesiyle ilgilidir. Üstte gördüğünüz görsel, tam olarak bulgur ununu temsil etmektedir. Evde bulgur unu yapmanın tek yolu vardır.

İnce bulgur veya kalın bulgur olması farketmez, her iki bulgur çeşiti öğütülerek bulgur unu elde edilir. Elde edilen bulgur unu, buğday ununun kullanıldığı her yerde kullanabilir. Evde bulgur unu yapmak için bulgurun çok iyi kurutulmuş olması gerekir ki, bulguru una dönüştürebilesiniz. Bu konuda yardımcınız kahve öğütme makineleridir. Kahve makinesinde de bulguru öğütmek için bulgurun nemsiz olması şarttır. Bunun dışında hiçbir mutfak aleti bulguru öğütemez.

kalın pilavlık bulgur ocakta kavrulmuş

bulgur unu 2

kavrulan bulgur kahve değirmeninde çekilmiş

bulgur unu 3

Kahvaltılık zahter karışımında leblebi ununu kullanmak istemediğimizden, zahter karışımında kullanmak amcıyle bulgur ununu tercih ettik. Deneme amaçlı, bulgur ununu ince köftelik bulgur ve kalın pilavlık bulgurdan yaptık. Her iki bulgur çeşitini ocak üzerinde işimize yarayacak olan süreyi bulmak için, çeşitli sürelerde kavurduk. Kalın bulgurun nemini gidermek için 2 dakikalık (orta ateşte) kavurma işlemi işimizi gördü. Bulgura aroma vermek için bu süreyi 4 dakikaya çıkarınca istediğimiz sonuca ulaşmış olduk. Dört dakikalık sürede bulgur kavrulunca hafif pembeleşti ve kendine özgü buğday kavurgasına benzer bir koku kazandı. Kahvaltılık zahterde kullanmak için bulguru 4 dakika kavurduktan sonra un haline dönüştürmek bizler için doğru bir seçim oldu. Bulgur unu konusuyle ilgilenenlere tavsiye ederiz.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com