Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

etli veya etsiz yemek nasıl yapılır

etli veya etsiz yemek nasıl yapılır
Evde etli veya etsiz yemek nasıl yapılır: Yemek tariflerimi et kulanarak veya kullanmayarak veriyorum. Doğal olarak mutfak çalışmalarıyle yeni karşılaşacak insanların var olduğunu düşünerek, tariflerime açıklık getirmeyi düşündüm. Bu konu da iki seçenek mevcut. İlki, tariflerimi aynı yemeği etli ve etsiz olarak iki kez tariflemekti. İkinci ve kolay yol ise, etsiz verilen tarifli yemeği etle nasıl pişirebilirimin açıklamasını yapmaktı.

Mutfağımızda yemek hazırlamak için, iki tür et kullanıyoruz. Dana eti ve kuzu eti.

Dana Eti:
Dana etinden mutfakta kullanılmak üzere 13 çeşit et üretiliyor. Dananın her bölümünden, ayrı ayrı yemek hazırlanabiliyor. Konumuz bu olmadığı için bizi ilgilendiren tarafı, dana etinin yemeklerde ne kadar sürede piştiğidir. Dana etinin (ızgaralık bölümleri hariç) diğer çeşitleri ocak üzeri tencerede, 1 ila 1.5 saatte pişiyor. Tencerede yemek yaparken, yapacağımız yemeğin pişirme süresi ile etin pişme süresini göz önüne almamız  gerekiyor. Örneğin, düdüklü tencerede hazırladığım etsiz kapuska tarifimde  et kullanmadım.

Düdüklü tencerede etli kapuska yemeği yapmak istersek nasıl yapmalıyız?
Kapuska düdüklü tencerede 12 dakikada pişiyor. Dana eti düdüklüde 30 ila 40 dakikada pişiyor. Bu durumda lahana ile eti bir arada 12 dakika da pişiremiyeceğimize göre, etin önceden pişirilmesi gerekiyor. Ayrıca kapuska yemeğinde eti kuşbaşı kullanacağız. Tariflerim genelde 4 ila 5 porsiyonluk tariflerdir. Yemeklerde 100 ila 300 gr. arası et kullanırım.

Kapuska yemeğini etli olarak pişireceğime göre 150 gr. kuşbaşı dana eti kullanırım. Tencereye 1 yemek kaşığı sıvıyağı ve kuşbaşı eti koyar, etin bıraktığı su buhar olup uçuncaya kadar eti kavurum. Kapuska yemeğinde 3 su bardağı su kullandığıma göre, bu 3 bardak suyu etin üzerine ilave eder, önce yüksek ısıda eti kaynatırım.

Tencere kapağını kapatır, ocağı en düşük ısı konumuna getirdikten sonra kısık ateşte eti yumşayıncaya kadar pişirrim. Bu da yaklaşık 80 dakika sürer. Ve böylelikle eti önceden pişirmiş oldum. Yemeğimizi düdüklü tencerede yaptığımıza göre, kapuska yemeğine su verirken pişmiş eti ve suyunu aynı zamanda veririm. Ve bu yöntemle düdüklü tencerede etli kapuska yemeğimi 12 dakika sürede pişirmiş olurum. Etli yemek yapmak için bu yöntemimi kullanabilirsiniz.

Kuzu Eti:
Kuzu eti yemeklerde çabuk piştiği için, bu et ile ilgili açıklamaya gerek olmadığını düşünüyorum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com