Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri

erzurum un helvası

erzurum un helvası
Erzurum Un Helvası Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
200 gr. Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
4 Su Bardağı Un (440 gr.)
100 gr. Toz Şeker (1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı)
5 Yemek Kaşığı Soğuk Su (50 gr.)

Ön Söz:
Erzurum un helvası; diğer un helvaları gibi un, yağ ve şekerden yapılır. Helva sade olarak yapılabildiği gibi; içine ceviz içi, fındık içi, badem ve fıstık içi ezilerek konulabilir. Bu tamamen damak zevkinize kalmış, dilediğiniz şekilde Erzurum un helvası yapabilirsiniz. Un helvasının sade olanını sevdiğim için, içine bir şey ilave etmedim. Örneğin; fındıklı Erzurum un helvası yapmak isterseniz, fındık içi rondodan geçirilir veya havanda ezilir. Un kavrulup ocaktan alınmaya yakın, fındık içi ilave edilir ve hafif kavrulduktan sonra ocak söndürülür. Erzurum un helvası yapımı deneyim gerektirse de, tarifimle helvanızı yaparsınız.

Ön Hazırlık:
Dört su bardağı dolusu un elenerek hazır edilecek.  Bir kase içinde toz şeker ve su birlikte konulacak ve eriyinceye kadar karıştırılacak.

un kavrulmuşerzurum un helvası 2

şekerli su ilave edilmişerzurum un helvası 3

ve şekil verilmişerzurum un helvası 4

Maharetini Göster:
Tencereye tereyağı, zeytinyağı konulacak ve düşük ısıda eritilecek. Üzerine un ilave edilecek ve karıştırılacak. Ardından ocak ısısı en düşük ısı konumuna alınacak ve un kavruluncaya kadar ocak ısısı değiştirilmeyecek. Tenceredeki un’un rengi dönünceye  kadar (1 saat)  kavrulacak. Ardından ocak söndürülecek ve tencere 10 dakika boyunca (un’un ılıması için) dinlendirilecek. Süre bitiminde üzerine şekerli su ilave edilecek ve karıştırılacak. Karışım şişmeye başladığında tepsiye yayılacak üzeri düzeltilecek ve istenilen şekil verilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com