Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri

ekşi mayalı beyaz ekmek yapımı

ekşi maya ekmeği
Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Yapımı Tarifi, köprünün altından çok su geçti yeni tarifime bakınız.
Malzemeleri:
4 Su Bardağı Un (net: 430 gr.)
1 Su Bardağı Canlı Ekşi Maya ( 200 gr.)
1 Büyük Su Bardağı Çeşme Suyu (250 gr.)
2 Çay Kaşığı Tepeleme Dolu Tuz ( 8 gr.)

Ön Söz:
Evde ekşi mayalı ekmek yapımı konusunda fazlasıyle zaman harcadım. Bu konu ile ilgili kitap yazıp yayınlayacak bilgi ve birikime sahibim. Ekşi mayalı ekmek tarifim meraklıları için en kolay yoldan evde ekşi mayalı ekmek nasıl yapılırın hikayesidir. Afiyet olsun.

Ekşi Maya Hamurunun Yapımı:
Hamur yoğurma kabı içine 430 gr. un elenerek konulacak ve ortası çukur yapılacak. Çukurun kenarına bir tatlı kaşığı tuz serpiştirilecek. Ardından bir kasenin içine 200 gr. ekşi maya, 250 gr. ılık musluk suyu konulacak ve karıştırılacak. Hazırlanan bu karışım un çukurunun içine boca edilecek ve hamur yoğurulacak. Yoğurulan hamur kapatılacak ve 30 dakika dinlendirilecek.

Hamurun Katlanması:
Dinlenen hamur her 30 dakikada bir hamur (3 saat boyunca, toplam 7 kez) katlanacak. Hamurun katlanması şöyle yapılacak: Hamur topu ıslak iki elle tutulacak ve yanlara çekilerek açılacak. Açılmış hamur birbiri üzerine kapatılacak ve tekrar dinlenmeye bırakılacak. Ya da, hamur topunun altına ıslak el sokulacak ve yukarı doğru uzatılabileceği kadar, kopma olmadan uzatılacak. Peşinden sünmüş hamur diğeri üzeri kapatılacak.

Canlı Ekşi Maya
ekşi maya

ekşi mayalı hamur ele yapışan kıvamda yoğurulmuş
evde ekşi maya hamuru

hamur 7 kez katlanmış ve ekmek tavasına konmuş, streçlenmiş
ekşi mayalı hamur

hamur iki katına çıkmış ve üzerine yoğurt sürülmüş
ekşi maya hamuru

ekşi mayalı ekmek fırında pişmiş, soğumaya hazır
tavada ekşi mayalı ekmek

Maharetini Göster:
7 Kez katlanmış hamur rulo yapılacak ve ekmek tavası içine yayılacak. Ardından tava streçle kapatılacak ve ılık bir ortamda kabarması için bekletilecek. İki katına çıkmış hamurun yüzeyine çırpılmış yoğurt sürülecek ve önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının alttan 2. rafına sürülecek ve 45 dakika pişirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.comm