Kategoriler
Mutfak Bilgileri

domates nasıl saklanır

domates nasıl saklanır
Kışlık Domates nasıl saklanır? Evde yemek işiyle ilgilenipte, domates saklamasını bilmeyen yoktur. Bilenler bilir; domates kurutularak, konserve yapılarak ve doğrudan derin dondurucauya konularak saklanır. İşte bu yazının gayesi, dondurucuda domatesin nasıl saklanacağı ile ilgili bilgi paylaşımıdır. Deneyimlerimden yararlanırsanız, yılın 12 ayı boyunca evinizden domatesiniz eksik olmaz.

Derin dondurucu piyasaya çıkıp, bizim mutfağa girdikten sonra; taze domatessiz kalmadık diyebilirim. Domatesin her çeşitini, konserve yaparak ve dondurucuya koyarak sakladım. Peşinen söyleyeyim, konserve yaparak domates saklamak akıl işi değil. Evinizde dondurucunuz yoksa, domatesi konserve yaparak saklayabilirsiniz.

Derin dondurucunuz varsa, domates saklamak için; domatesi konserve yaparak saklamayın. Domatesi menemen yapmak için de konserve yapmak, doğru değildir. Bir zamanlar, bu gün sizlere önermediğim domates saklama yöntemlerinin hepsini uyguladım. Denemelerim sonucunda vardığım sonuç; domatesin dondurucuda saklamanın en akılcı yol olduğudur.

Fakat, derin dondurucuda saklanan her çeşit domateste doğru sonucu vermiyor. Bu da denemelerim sonucu edindiğim bilgidir. Yapılması gereken; doğru zamanda, doğru domatesi almak ve doğru yöntemle derin dondurucuda saklamaktır. Son yıllarda bu mantıkla domates ihtiyacımı derin dondurucuda saklıyor ve eylül ayı ortalarında olmamıza rağmen çoğu yemekleri hala, sakladığım domateslerle yapıyorum.


Domatesi derin dondurucuda nasıl saklıyorum:
Derin dondurcuya koyacağım domates çeşiti kalın kabuklu, sivri domatesten başkası değildir. Başka domatesi dondurucuda saklamam, sizde saklamayın. Sivri domatesi eylül ayı ortalarında aramaya başlar ve beğendiğim domatesi bulduğum anda ucuz pahalı demem alırım. Domatesi seçerek alır, satıcının verdiği domatesi almam.

Domatesleri aldıktan sonra uygun bir yere yayar, 2-3 gün bekletirim. İsteğe bağlı olarak kabuklarını soyar, ikiye böler, beyazlıklarını atar ve mutfak robotunda kıyarım. İşte burası önemli; mutfak robotunda domatesi ne iri, ne de püre kıvamında doğramamalısınız. Bu işi hallettikten sonra, buzdolabı poşetine ikişer kepçe (200 gr.) koyar ve derin dondurucuda saklarım. Bu yöntemimle domates saklarsanız, doğru işi yapmış olursunuz.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com