Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri

demir tatlısı

demir tatlısı
Evde Demir Tatlısı Tarifi, Hamuru, Şerbeti Nasıl Yapılır? Malzemeleri:
1 Yemek Kaşığı Yoğurt (50 gr.)
1 Adet Yumurta (60 gr.)
3 Yemek Kaşığı Un (60 gr.)
4 Yemek Kaşığı Süt (40 gr.)
1 Çay Kaşığı Silme Kabartma Tozu (1 gr.)
Bir Fiske Tuz
Kızartma Yağı
Demir Tatlısı Kalıbı

Şerbet Malzemesi:
1.5 Su Bardağı Toz Şeker (250 gr.)
1 Su Bardağı Su (200 ml. veya 200 gr.)
1/4 Limon Suyu

Kızartma yağı içinde ısınmış demir tatlısı kalıbını, hamur içine yarı seviyesine kadar batırmanız yerinde olur. Değilse, kızaran hamur kalıptan zor çıkar. Kızartılan hamur fazla yapılırsa, diğer günlerde şerbetlenebilir ve kıtırlığından bir şey kaybettmez.

Ön Söz:
Erzurum demir tatlısı şerbetli bir tatlı çeşitidir. Tatlının krep kıvamında hamuru hazırlanır ve özel demir tatlısı kalıbı ile 30-40 saniye süre ile yağ içinde kızartılır. Kızartılan hamur ılık şerbete 10 saniye kadar bıraklır ve şerbetten alınır. Demir tatlısı hamuru yapımında buğday nişastası, mısır nişastası da kullanılabilir. Bana göre, en güzel demir tatlısı hamuru verdiğim malzemelerle yapılır. Bu tarifle 20 adet demir tatlısı yapılır ve şerbetlenir. Kalıptan hamur dökülürse, hamurunuz koyu kıvamdadır, süt ile inceltmeniz gerekir. Demir tatlısı kalıbınız varsa eğer, tarifimi denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun.

Tatlı Şerbeti’nin Hazırlanması:
Tenencereye 1.5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı su konulacak ve orta ısı da kaynatılacak. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 1/4 limon suyu ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere 5 dakika süre ile orta ısı da kaynatılacak, ocaktan alınacak ve ılımaya bırakılacak.

Demir Tatlısı Hamur Yapımı:
Karıştırma kabına yoğurt, yumurta, un, süt, kabartma tozu, bir fiske tuz konulacak ve çırpma teli ile karıştırılacak.

Demir Tatlısı Hamur Malzemeleri
demir tatlısı karışımı

malzemeler akışkan tahin kıvamında çırpılmış
demir tatlısı hamuru

demir tatlısı metal kalıbı
demir tatlısı kalıbı

hamur yağ içinde kızarıyor
erzurum demir tatlısı

Maharetini Göster:
Kızartma yağı ve demir tatlısı kalıbı kızartma tavasına konulacak ve orta ısının bir tık üzeri ısı ayarında ısıtılacak. Isınan demir tatlısı kalıbı yarısına kadar tatlı harcına bulanacak ve kızartma tavasına batırılacak. Hamur kızarmaya başlayınca kalıp yukarı aşağı hareket ettirilecek ve hamurdan kurtarılacak. Hamur çatal ile alt üst ettirilerek kızartıldıktan sonra, ılık şerbete batırılacak ve bir kaba alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com