Kategoriler
Etli Yemek Tarifleri Pirinç Pilavı Tarifleri

dana etli özbek pilavı

ozbek pilavi
Dana Etli Özbek Pilavı Tarifi, Nasıl Pişirilir?
Malzemeleri:
500 gr. Kuşbaşı Dana Eti
500 gr. Baldo Pirinç
1 Çay Bardağı Ayçiçeği Yağı
5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
250 gr. Kuru Soğan
500 gr. Havuç
1 Çay Bardağı Sultani Kuru Üzüm (65 gr.)
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
1 Çay Kaşığı Toz Tatlı Biber
1 Çay Kaşığı Karabiber
2 Çay Kaşığı Kimyon
2 Tatlı Kaşığı Tuz
250 ml. Et Suyu
750 ml. Kaynar Su

Ön Söz:
Ev şartlarında dana eti ve baldo pirinç kullanarak özbek pilavı yaptık. Su ölçülerinde 250 ml. hacimli su bardağı kullandık. Dana etini düdüklü tencerede 2 su bardağı su ile orta ateşte 20 dakika haşladık. Haşlanan eti, suyu ile birlikte pilav yapımında kullandık. Sonuç olarak; yaptığımız pilav, Özbek pilavını aratmayacak nefasette oldu deriz. Tarifimizi deneyecek olanlara afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Pirinç, 1 Tatlı kaşığı tuz ile 30 dakika ıslanacak. Ardından berrak suyu çıkıncaya kadar (7-8 kez) yıkanacak ve süzülecek. Soğan soyulacak ve piyaz (yarımay) doğranacak. Havuç soyulacak ve 2-3 mm. kalınlıkta şerit (jülyen) doğranacak. Sultani kuru üzüm bol su ile yıkanacak ve süzülecek. Kaynar su hazır edilecek.

Dana Etinin Haşlanması:
Kuşbaşı dana eti bol soğuk su ile yıkanacak ve süzülecek. Düdüklü tencereye 5 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine kuşbaşı et ilave edilecek ve yüksek ısıda rengi değişene kadar kavrulacak. Peşinden 500 ml. kaynar su ilave edilecek, 20 dakika orta ateşte haşlanacak ve ocaktan alınacak. Bu aşamada düdüklüde 250-300 ml. et suyu kalır. Bu su, pilav yapımında kullanılacak.

ozbek pilavi 1

Maharetini Göster:
Tencereye 1 çay bardağı ayçiçeği yağı konulacak ve orta ateşte ısıtılacak. Üzerine piyaz doğranmış soğan ilave edilecek ve pembeleşinceye kadar kavrulacak. Peşinden şerit doğranmış havuç ilave edilecek ve yumuşayıncaya kadar kavrulacak. Ardından düdüklüde haşlanmış dana eti ve suyu, ayrıca 250 ml. kaynar su, 1 çay kaşığı toz biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Üzerine sıra ile nohut, kuru üzüm, pirinç yayılacak, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon ve 500 ml. kaynar su ilave edilecek ve üstten karıştırılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra kapağı kapatılacak ve 10 dakika süre ile pilav pişirilecek. Süre bitiminde kapak açılacak, pirinç üstten karıştırılacak, düzeltilecek ve 5-6 yerinden (buhar çıkması için) kaşığın sapı ile delinecek. Tencere kapatılacak ve 5 dakika boyunca pilav pişirilecek. Bu işlem bir kez daha uygulanacak. Süre bitiminde pirinç üstten karıştırılacak ve orta yerde tümsek olacak şekilde toplanacak. Tümseğin orta yeri kaşığın sapı ile tencere tabanına doğru delinecek, kapak kapatılacak ve ocak en düşük ısı konumuna ayarlanacak. Pilav 20 dakika boyunca tekrar pişirilecek ve ocak söndürülecek. Tencere üzeri havlu ile kapatılacak ve 30 dakika dinlendirilecek. Süre bitiminde pilav, altüst edilerek karıştırılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com