Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri

bursa çatal tatlısı tarifi

kaymaklı çatal tatlısı
Bursa Çatal Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Adet Yumurta
2 Su Bardağı Un
1 Türk Kahve Fincanı Kül Suyu
1 Çay Kaşığı Silme Tuz
1/4 Limon Suyu
4 Su Bardağı Toz Şeker
3.5 Su Bardağı Su
1 Su Bardağı Odun Külü
2 Su Bardağı Soğuk Su
Üzerine Ceviz İçi
Kızartma Yağı

Ön Söz:
Bursa çatal tatlısı (cennet künkü) Bursa ilimize özgü yöresel tatlı çeşitidir. Çatal tatlısının hamuru (diğer malzemelerle birlikte) meşe odun külünden elde edilen, kül suyu kullanılarak yoğurulur. Kül suyu hamuru hem kabartır, hem de çatal tatlısını yerken kıyır kıyır yapar. Tatlının şerbet kıvamı çok önemli; bu nedenle tatlının şerbeti bir gün önce hazırlanırsa, tatlınızın kıyır kıyır ve mükemmel lezzette olduğunu farkedersiniz.

Bilgi Notu:
Şerbetin kıvamı koyu olmalıdır. Şerbeti kaynatırken kıvam için; kaşığın bombeli yüzeyine şerbeti damlattığınızda, şerbet top halinde durmalı, fazla akışkan olmamalıdır. Şerbet koyu kıvamlı olacak, ama ağda gibi olmayacaktır.

Kül Suyunun Hazırlanması:
Bir kase içine (süzgeç ile elenmiş) 1 su bardağı odun külü ve 2 su bardağı soğuk su konulacak ve karıştırılacak. Kase bir süre bekletilecek, bekleme sürecinde kül kasenin tabanına çökecek ve üzerinde berrak kül suyu ayrışacak. Ayrışan kül suyu, tülbent kullanılarak dikkatlice süzülecek. Süzülen kül suyundan 1 Türk kahve fincanı alınacak ve hamur yoğurma işleminde kullanılacak.

Hamurun Yoğurulması ve Yufka Açılması :
Hamur yoğurma kabı içine 1 yumurta kırılacak. Üzerine 1 Türk kahve fincanı kül suyu ilave edilecek ve çırpılacak. Ardından un ve tuz ilave edilecek, sert bir hamur yoğurulacak. Hamur iki beze yapılacak ve bezeler 1 mm. kalınlığında yufka açılacak. Yufkalar 3 cm. genişlikte şeritler halinde kesilecek.

Şerbetin Hazırlanması:
Tencere içine 4 su bardağı toz şeker, 3.5 su bardağı soğuk su konulacak ve yüksek ısıda kaynatılacak. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra, 1/4 limon suyu ilave edilecek ve karıştırılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna alınacak ve şerbet 15 dakika süre ile kaynatılacak. Süre bitiminde şerbet ocaktan alınacak ve soğumaya bırakılacak.

Odun fırını külüodun fırını külü

Fırın külü tabana çökmüş dinleniyorbursa çatal tatlısı 2

Çatal tatlısı hamuruçatal tatlısı hamuru

Yufkası açılmış ve şeritler halinde kesilmişçatal tatlısı yufkası

Çatal tatlısı yağ içinde kızartılıyorbursa çatal tatlısı 5

çatal tatlısı şerbet içindebursa çatal tatlısı 1

çatal tatlısı servise hazırcevizli çatal tatlısı

Maharetini Göster:
Kızartma yağı orta ısıda ısıtılacak. Yağın kızgınlığını anlamak için, üzerine bir çimdik un serpilecek. Un kaynamaya başladığında kızartma yağı uygun ısıda demektir. O zaman, ocak ısısı (kızartma boyunca) en düşük ısı konumuna alınacak. Yufka şeritinin ucu çatal boşluğundan geçirilerek yağ içine batırılacak. Resimde göründüğü gibi çatal (sağdan sola) döndürülerek rulo yapılacak. Rulo yapılmış şeritler hafif pembemsi renk alıncaya kadar kızartılacak. Ardından kızaran rulolar soğuk şerbet içerisine atılacak ve şeffaf bir görünüm aldıktan sonra çıkartılacak. Hazırlanan çatal tatlısı, dövülmüş ceviz içi, fındık içi, kaymak ve rendelenmiş hindistan cevizi ile servis edilebilir. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com