Kategoriler
Diyet Yemekleri Tarifleri Mutfak Bilgileri

buğday kepeği ne işe yarar

ince kepek

Buğday kepeği ne işe yarar? Buğday tanelerini çevreleyen dış kabuktur. Buğday öğütülüp ince elekten geçirildikten sonra, elek üzerinde kalan buğday kabuğu parçacıklarına kepek adı verilir. Kepek, B grubu vitaminleri ve lif yönünden zengindir. Lif, sindirim sistemimiz için çok önemlidir. Buğday kepeği hakkında araştırma yapacak olursanız; buğday kepeğinin insan vucuduna yararların ne kadar fazla olduğunu göreceksiniz. Buğday kepeği piyasada kaba buğday kepeği olarak marketlerde ve internette satılmaktadır. Kaba kepek öğütüldüğünde incek kepek elde edilir ve buna kepek unu adı verilir.

Buğday kepeği besin olarak kullanılabilir. Yabancı uzmanlar, sağlık sorunu olmayan yetişkin insanların günlük 25-30 gr. arası kepekle beslenebileceklerini söylüyor. Sağlık sorunu olanlar ve ilaç kullananların kepekle beslenmezden önce mutlaka doktora danışmalarının gerektiğinin de altı çiziliyor. Buğday kepeği, çinko, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineral barındıran sebze ve ilaçlarla birlikte alınmasının bu minerallerin vucutta emilimini engellediğide vurgulanıyor.

Buğday kepeği özellikle keto diyeti yapanlar için çok yararlıdır. Keto diyetinde karbonhidratlı besinlerin günlük alımı 20 gr. altı olduğu için; vucut için gereken lif gerektiği kadar alınamıyor. Ketojenik beslenen bir kişi yeşil yapraklı sebzeleri ne kadar fazla yerse yesin, bazı sorunlarla (kabızlık gibi) karşılaşabiliyor. Böylesi olumsuzlukların önüne geçilebilmesinin bir alternatifide kepeğin kullanılmasıdır. Diyet yapanlar bilir. Diyet yaparken besinlerini makro hesaplamaları ile kontrol eder. Bir besinin miktarına göre kalorisini hesaplar ve öğününü ona göre hazırlar. Elbette, diyet için diyetisyenlerden danışmanlık alanların böylesi bir derdi olmaz. Diyetisyenler bu konuda kişiye özel diyet programı hazırlar ve danışanlarına sunar.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com