Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri

hazır yufkadan yumurtalı gözleme

yumurtalı gözleme
Hazır Yufkadan Yumurtalı Gözleme Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
1 Adet Hazır Yufka (200 gr)
3 Adet Yumurta
1 Çay Kaşığı Silme Tuz
Çap: 28 Teflon Tava

Ön Söz:
Gözleme çeşitleri arasında domatesli gözleme ve yumurtalı gözlemeyi çok severim. Çoğu zaman bu gözlemeleri el açması yapar, teflon tavada veya pişirme sacında pişirir, yer ve ikram ederim. Memleketimde yumurtalı gözlemeye yumurtalı kete adı verilir. İsminin bir önemi yok. Önemli olan, yumurtalı ketenin orijinal halinin bozulmamasıdır. Yumurtalı gözlemeye dönersek; hamuru mayasız olur. İç malzemesi yumurta ve tuzdur. Asla içine, dışına yağ sürülmez ve yumurtası çırpılmaz. Yumurtası çırpılırsa, gözlemenin gereçek tadı alınmaz. Gözlemenin yapımı kadar, pişirilmesi de çok önemlidir. Tarifimi deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Yumurtalı gözleme ocak üzerinde toplam 10 dakikada pişirilecek. Gözlemenin altı ve üstü 4+2+1+1+1+1 dakika aralıkla döndürülerek pişirilecek.

Ocak Alev (orta ısının bir tık üzeri) Ayarı:
Gözleme pişirilirken ocağın büyük gözü, orta ısı ile yüksek ısı aralığına ayarlanacak. Bazı yemekleri yaparken bu ısı ayarını kullanırım. Bu ayarı kendi zevkim için yapmam, pişecek yemek bu ısıyı kendi ister. Tariflerimde bu ısı için, orta ısının bir tık üzeri diye söz ederim.

tek yufka tavaya yayılmış
tavada yufka

yufka kenarları ortaya döşenmiş
kenar ortaya yayılmış

3 yumurta kırılmış dağıtılmış ve tuz serpilmiş
yumurta yayılmış

yufka tamamen kapatılmış
yufka kapalı

10 dakika bitiminde yumurtalı gözleme servise hazır
hazır yufkalı gözleme

Maharetini Göster:
Teflon tavaya tek yufka ortalanarak yayılacak. Yufkanın çepeçevre kenarı 3 parmak genişliğinde koparılacak ve yufakanın ortasına yayılacak. Üzerine 3 yumurta kırılacak. Yumurtanın sarısı ve beyazı elle yufkanın ortasına dağıtılacak. Peşinden 1 çay kaşığı silme doldurulmuş tuz serpilecek. Ardından tavanın kenarında kalan yufka yumurtanın üzerine kapak yapılacak. Tava ocağın büyük gözü üzerine konulacak ve ısı orta alevin bir tık üzerine ayarlanacak. 4 dakika bitiminde gözleme çevrilecek. Çevrilen yüzü, 2 dakika sonra diğer yüzüne çevrilecek ve ocak ayarı orta ısıya ayarlanacak. Gözleme birer dakika aralıkla ikişer defa alt üst edilecek ve ocaktan alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com