Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

salça nasıl yapılır

salça nasıl yapılır
Evde Salça Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
3 Kg. Domates
2 Yemek Kaşığı Kaya Tuzu (tepeli)

Ön Söz:
Geçen yıl dondurucuda sakladığım domateslerden 3 kg. artmış olduğu için, arta kalan domatesleri salça yaptım. Ev salçası domatesler hazırlandıktan sonra, kaynatılarak ya da güneş altında suyu uçurularak yapılır. Salça yapmanın kolay olanı ise, domateslerin tencerde kaynatılarak yapılmasıdır. Ben de öyle yaptım.

3 Kg. domatesten 200 gram posa, 600 gram da net salça elde ettim. Salçayı kapaklı plastik bir kap içerisine koydum ve dolabın buzluğuna kaldırdım. İzleyin bakalım neler yapmışım.

Ön Hazırlık:
Domatesleri dondurucuya kaldırırken kabuklarını soyduktan sonra, bir kısmını orta irilikte blendırla parçalamıştım. Bir kısmını ise, iri kuşbaşı doğramıştım. Bu nedenle domatesleri oda sıcaklığında çözdürmekle işe başladım. Domatesleri bir leğen içerisine koyduktan sonra, üzerine 2 yemek kaşığı (tepeli) kaya tuzu ilave ettim. Ardından blendırla domatesleri bir güzel parçaladım ve kevgirden geçirdim. Kevgirden geçen püreyi aldım ve üzerinde kalan posasını attım.

Maharetini Göster:
Tencere içerisine domates püresi konulacak ve normal ısı ayarında tencere kaynatılacak. Tencere yüzeyinde biriken köpükler alınacak ve tencere 30 dakika süre ile karıştırılarak kaynatılacak. Süre bitiminde ocak ısısı düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Tencere ara sıra karıştırılarak 30 dakika süre ile tekrar kaynatılacak. Süre bitiminde domates püresi pelte haline gelecek ve ocaktan alınacak. Pelte, bir kap üzerine konulan süzgeç içerisine alınacak ve kalan suyu en az 24 saat süre ile süzdürülecek. Katı hale gelen domates salçanız kullanıma hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com