Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri Pastane Tarifleri

pirinç patlağı tarifi

pirinç patlağı
Evde Pirinç Patlağı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Baldo Pirinç
2 Su Bardağı Su
3 Su Bardağı Ayçiçeği Yağı
Tel Süzgeç
Tava (wok tava olabilir)
Fırın Tepsisi
Fırın Kağıdı

Ön Söz:
Pirinç patlağını seven biri olarak, evde pirinç nasıl patlatılır konusunda epey uğraştım. Sonuçta, kum ile pirinç patlatmayı başardım. Fakat; bu yöntemde kullanılan alet ve malzemelerin tedarikinin zor olduğunu düşündüğümden, tarifini vermekten vazgeçtim. Evde kolay pirinç patlatma yöntemim ise, kızgın yağ içinde olanıdır. Bu işlemle her cins pirinci kolaylıkla patlatabilirsiniz. Patlatacağınız pirinç, baldo cinsi olursa daha iyi sonuç alırsınız, şişen taneler iri olur. Evde pirinç patlatma işlemi üç aşamada gerçekleştirilir. Bu işlemler sıra ile şöyledir; pirincin pişirilmesi, kurutulması ve kurumuş pirincin kızgın yağ içinde patlatılmasıdır. Tarifimi denerseniz, evde kolaylıkla pirinç patlatabilirsiniz. Bir su bardağı ölçüsünde pirinç ile iki kase dolusu pirinç patlatmış olursunuz.

Ön Hazırlık:
Pirinç bol su içinde 30 dakika dinlendirilecek. Ardından, berrak suyu çıkıncaya kadar yıkanacak ve süzülecek. Fırın tepsisi içine fırın kağıdı yayılacak.

Pişmiş Pirinçpişmiş pirinç

Pirincin Pişirilmesi:
Tencere’ye 2 su bardağı su konulacak ve normal ısıda kaynatılacak. Üzerine 1 su bardağı pirinç ilave edilecek ve tencere kaynamaya başlayınca, kapağı aralıklı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Pirinç suyunu çekinceye kadar pişirilecek. Pirinç suyunu çekince, ocak söndürülecek ve tencere yarım saat dinlendirilecek. Süre bitiminde tencere karıştırılacak ve pişmiş pirinç fırın tepsisi içine yayılacak. Tepsi havadar bir yere alınacak ve pirincin tamamen kuruması beklenecek. Bu süre tepsinin bulunduğu yere göre, 1.5-2 günü bulur.

Pirinç Kurutuluyorpirinç tepsiye yayılmış

Pirinç Kurumuşkurutulmuş pirinç

Pirinç Patlatma Düzeneğikızartma yağı

Patlamış Pirinçpirinç patlağı 1

Maharetini Göster:
Kızartma tavası içine ayçiçeği yağı konulacak ve yüksek ısıda ısıtılacak. Tava’nın kenarlarından duman çıkmaya başladığında, ocak gaz ayarı orta seviyeye getirilecek ve içerisinde yeter miktarda kuru pirinç taneleri bulunan tel süzgeç, tava’ya daldırılacak. Pirinç taneleri patlayıp yağ üzerine çıkatığında (bu süre en fazla 4-5 saniyedir) süzgeç yağ içinden çıkarılacak ve patlamış pirinç bir kaba konulacak. Bu işlem pirinç bitinceye kadar devam edecek. Sonrası Malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com

Not:
Her çeşit kızartma yağı kullanılabilir. Tavada bulunan yağ ısınmadan, süzgeci yağ içine daldırın ve yağ seviyesi süzgecin neresine kadar çıkıyor kontrol edin. Süzgece pirinç koyarken, yağ seviyesinin üzerine çıkmayacak miktarda pirinç koyun. Pirinç patlatırken ocağın en büyük gözünü kullanıyorum.