Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri

kolyoz balığı tava

kolyoz tava
Kolyoz Balığı Tava Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
4 Adet Kolyoz Balığı (1 kg.)
1 Su Bardağı Ayçiçeği Yağı
1 Su Bardağı un
tuz

Ön Söz:
Kolyoz veya kolyos adıyle bilinen, uskumru benzeri bir balık olan kolyoz; fazla yağlı olmaması sebebiyle tavada kızartılır, buğulaması yapılır ve fırında sebze ile pişirilir. Balığın en yağlı olduğu ay ocak ayıdır. Bu ay içine kolyozun tuzlaması yapılır. Tarifimde kolyozuun tavasını yaptım. Balığı önce temizledim, yıkadım süzdüm ve üzerine üçer adet çizik attım. İçini ve dışını tuzladım. Peşinden balığı unlayarak tavada kızgın yağ içinde toplam 8 dakikada kızarttım. Afiyet olsun.

Kolyoz balığı nasıl temizlenir:
Kolyoz balığı diğer iri balıklar gibi temizlenir. Temizlenen balık, yapılacak yemeğin seçimine göre; bütün bırakılır veya fileto kesilir ya da iri parçalar halinde doğranır. Kolyozun başı kesilir, karnı yarılır ve iç organları boşaltılır. Temizlenen balık bol su ile yıkanır ve süzülür.

Kolyoz Balığı
kolyoz 1

Kolyoz Temizlenmiş
kolyoz 2

Kolyoz Kızartılıyor
kolyoz 3

Maharetini Göster:
Tavaya ayçiçeği yağı konulacak ve orta ısının bir tık üzeri ısıda ısıtılacak. Yağ kızgın duruma geldiğinde, tuzlanmış ve unlanmış (bütün olarak) kolyoz balığı tavaya dizilecek. Her iki yüzeyi döndürülerek, toplam 8 dakika sürede kızartılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com