Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri

kalkan balığı evde nasıl temizlenir ve pişirilir

kalkan baligi
Kalkan Balığı Evde Nasıl Temizlenir ve Pişirilir?
1 Tane Kalkan Balığı (2 Kg)
1 Su Bardağı Ayçiçeği Yağı
2 Yemek Kaşığı Un
1 Yemek Kaşığı Mısır Unu
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Kalkan balığı şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında çok lezzetli olur. Tavada, fırında kızartması, ızgarası, buğulaması ve haşlaması yapılarak yenir. Balığın ciğeri sotelenerek veya cızbız yapılarak yenir. Evde kalkan balığının temizlemesi zor değildir. Keskin bir bıçak ve satıra ihtiyaç vardır. Kalkan balığının her iki yüzeyi dikenlidir. Dikenleri daha çok beyaz yüzeyindedir. Kalkan balığı temizlenirken siyah yüzeyi üzerine yatırılır ve o konumda temizlenir. Kalkan balığı yağ içinde kızartılırken un, mısır unu veya her ikiside karıştırılarak una bulanır. Un ile mısır ununun karıştırılmasının sabit bir ölçüsü yoktur. Tarifim kalkan balığının kızartması (tavası) ile ilgilidir. Afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Bir kayık tabak içine iki yemek kaşığı tepelice doldurulmuş un ve bir yemek kaşığı tepelice doldurulmuş mısır unu konulacak ve karıştırılacak. Balık parçaları tuzlanacak ve una bulanacak.

kalkan balığının koyu yüzü
kalkan baligi 1

balığın fazla dikenli yüzü
kalkan baligi 2

Kalkan Balığının Temizlenmesi:
Kalkan balığı, koyu yüzeyi üzerine yatırılacak ve kuyruğu kesilecek. Peşinden, çepeçevre yüzgeçleri kesilecek. Ardından, baş kısmındaki solungaçların altı gövdeye kadar kesilecek, karnı yarılacak iç organları boşaltılacak ve ciğeri (pişirilmesi için) ayrılacak. Balık bol su ile yıkanacak ve süzülecek. Balık kesme tahtası üzerine beyaz yüzeyi üste gelecek şekilde yatırılacak ve kuyruk tarafından başlanmak üzere (enlemesine) 3-4 cm. genişlikte şeritler halinde kesilecek. Baş kısmı ayrılacak, solungaçları kesilecek ve iki parçaya bölünecek. Karın kısmı ayrılacak ve iki parçaya bölünecek.
Şerit olarak kesilmiş balık parçaları bol su ile yıkanacak ve organ artıkları temizlenecek. En son şeritler, orta yerinden iki parçaya bölünecek.

kuyruk ve yüzeyi kesilmiş
kalkan baligi 3

balık 3 cm. genişlikte dilimlenmiş
kalkan baligi 4

kesilen parçalar ikiye bölünmüş ve orta yerde ciğeri
kalkan baligi 5

balık parçaları kızartılıyor
kalkan baligi 6

Maharetini Göster:
Tavaya 1 su bardağı dolusu ayçiçek yağı konulacak ve ocağın büyük gözü üzerine oturtulacak. Ocak yakılacak, ısı orta ateş ile yüksek ateş arasınada bir yerde sabitlenecek. Yağ kızgın hale geldiğinde, içine tuzlanmış ve unlanmış kalkan parçaları dizilecek. Balık parçaları kendi halinde 5 dakika kızartılacak. Süre bitiminde tavada biriken (sulanmış) kızartma yağı dökülecek ve balık parçaları döndürülecek. Tavaya 3-4 yemek kaşığı ayçiçeği yağı konulacak, bir 5 dakika daha parçalar kızartılacak ve ocaktan alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com