Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri

kalamar yemeği

kalamar yemeği
Sebzeli Kalamar Yemeği Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
5 Adet Küçük Boy Kalamar
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Adet Soğan
1 Adet Domates
1 İri Diş sarımsak
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Tuz
2 Su Bardağı Kaynar Su
1 Şişe Maden Suyu
1 Çay Kaşığı Toz Şeker
1 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Limon Suyu

Ön Söz:
Kalamarın gövdesinden kalamar dolması veya kalamar tavası yapılır. Kalamarın kolları ve gövdesi kullanılarak kalamar sote, kalamar güveç, kalamar yahnisi ve kalamar salatası yapılır. Tarifimde kullandığım kalamarı, geçen ekim ayında balıkçıdan alıp derin dondurucuda sakladım. Yemeğini yapmak için dondurucudan çıkardım, buzdolabında çözdürüm. Ardından temizledim, yıkadım, süzdüm ve doğradım 300 gr. eti çıktı. Kalmar etini terbiye ettikten sonra, gövdesini tava yapmak için ayırdım ve kollarını kullanarak domatesli yemeğini yaptım.

Ön Hazırlık:
Soğan soyulacak ve yarım ay şeklinde doğranacak. Domates soyulacak ve küp doğranacak. Sarımsak soyulacak ve yemeklik doğranacak. Kaynar su hazır edilecek.

kalamarkalamar

Kalamar Nasıl Temizlenir
Kalamarın başının üzerindeki kubbemsi bölge iç organlarının bulunduğu gövdesidir. Kalamarın temizlenmesi için; sol elle gövde tutulur ve sağ el ile başı ve kollarının bulunduğu bölge çekilerek kopartılır. Bu işlemle kalamarın iç organlarının bir kısmı çıkartılmış olur. Gövdenin içerisinde bulunan tek parça kemik iskelet çekip çıkarılır. Gövdenin tepesinde bulunan mızrak kesilip atılır ve gövde derisi parmakla tutularak sıyrılır. Gövdenin alt eteklerindeki 1-1.5 cm. genişliğindeki sert kısım kesilip atılır. Gövde ters yüz edilir ve iç organ kalıntıları bıçakla kazınarak temizlenir. Kalamarın kolları üzerindeki vantuzların içerisinde bulunan kemik yüzükler çıkarılır ve kollar baş kısmından kesilerek ayrılır. Kalamarın kullanılacak parçaları güzelce yıkanır ve süzülür. Ardından gövdesi 1 -1.5 cm. genişliğinde halka, kolları ise kuşbaşı doğranır.

kalamar terbiyesikalamar terbiyesi

Kalamar Nasıl Terbiye Edilir
Tencere içerisine kalamarın doğranmış parçaları konur. Üzerine 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz şeker, yarım limon suyu, bir şişe doğal maden suyu konur ve köpürünceye kadar karıştırılır. Ardından tencerenin kapağı kapatılır ve tencere buzdolabına kaldırılır. Kalamar etinin yumuşaması için tencere 24 saat buzdolabında dinlendirilir. Terbiye edilmiş kalamar etinin yıkanıp süzüldükten sonra yemeği yapılır.

tencerede kalamar yemeği pişiyortencerede kalamar yemeği

kalamar yemeği servise hazırkalamar yemeği 1

Maharetini Göster:
Tencere içerisine zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, sarımsak, domates ilave edilecek ve düşük ısıda kavrulacak. Ardından doğranmış kalamar ilave edilecek ve karıştırılacak. Üzerine 2 su bardağı kaynar su, 1 çay kaşığı karabiber ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. 40 dakika bitiminde tencere ocaktan alınacak ve tuzu karar hale getirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com