Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri

haşhaşlı çörek

haşhaşlı çörek
Haşhaşlı Çörek Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
5.5 Su Bardağı Un
2 Su Bardağı Ilık Su
1/4 Parça Yaş Maya
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker

1 Adet Yumurta Sarısı
1 Yemek Kaşığı Mısır Unu
1 Tatlı Kaşığı Haşaş Tohumu
1 Tatlı Kaşığı Susam
1 Su Bardağı Haşhaş ezmesi

Ön Hazırlık:
Kaseye yaş mayanın dörtte biri ufalanarak konulacak. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 su bardağı ılık su konulacak, karıştırılacak. Kase 10 dakika dinlendirilecek. Haşhaş ezmesi, zeytinyağı veya diğer sıvı yağlar ile karıştırılarak inceltilecek. Fırın tepsisi tabanına mısır unu serpilecek.

Hamurun Hazırlanması:
Yoğurma kabına 5.5 su bardağı un konulacak ve ortası havuz yapılacak.  Havuzun kenarına 1 tatlı kaşığı tuz serpiştirilecek. Havuzun ortasına yaş maya karışımı, 1 su bardağı su ilave edilecek ve ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur yoğurulacak. Hamur tek beze yapılacak ve üzeri kapatılacak iki katına çıkıncaya kadar dinlendirilecek. Hamur iki katına çıktıktan sonra üzerine bastırılarak gazı alınacak ve tek beze yapılacak. Ardından 15 dakika tekrar dinlendirilecek. Verdiğim malzemelerle yaklaşık 1 Kg. hamur elde edilir.

Maharetini Göster:
Hamur 4 eşit parçaya bölünecek, beze yapılacak ve unlanarak bekletilecek. Tek beze 35 veya 40 cm. çapında yufka açılacak. Yufka üzerine 2 yemek kaşığı haşhaş ezmesi yayılacak. Ardından yufka rulo yapılacak. Rulo tek yönlü olarak burulacak ve gül böreği şeklinde sarılacak. Bütün bezeler aynı işlemi gördükten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülecek, susam ve haşhaş tohumu serpilecek. Tepsi önceden 200°C dereceye ısıtılmış  fırının orta rafına sürülecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Tam 40 dakika bitiminde haşaşlı çörek servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com