Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Pirinç Pilavı Tarifleri

çektirmeli pirinç pilavı

çektirmeli pirinç pilavı
Çektirmeli Pirinç Pilavı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Baldo Pirinç
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (10 gr.)
1 Yemek Kaşığı Tereyağı (20 gr.)
2 Yemek Kaşığı Arpa Şehriye (40 gr.)
1 Su Bardağı + 2 kahve Fincanı Kaynar Su (340 ml)
2 Çay Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Çektirme pirinç pilavını arpa şehriyeli yaptım. Bu yüzden su ölçüsünü ayarlamak için, Türk kahve fincanı kullandım. Pilavı sade yapmış olsaydım, 1.5 su bardağı kaynar su yeterli olurdu. Teraziniz var ise, pilava su verirken 340 gr. suyu ölçerek tencereye koyarsınız. Ya da, 1 su bardağı suyu koyduktan sonra, ikinci bardağı bir parmak eksik doldurur tencereye ilave edebilirsiniz. Seçimi size kalmış. Bildiğiniz gibi, su ve pirinci 200 ml. hacimli standart su bardağı ile ölçtüm.

Çektirme pilav nedir? Pilav yapmanın onlarca yolu ve yöntemi var. Çektirme pilav bu yöntemlerden biri. Pirinci bir süre pişirdikten sonra, tencerede hafif su bırakılarak, pişirme işi (ocak söndürülerek) sonlandırılır. Pirinç tencerede, suyunu çekerek kendi halinde demlenir. İşte çektirme olayı bu.

Ön Hazırlık :
Bir kap içine, 1 su bardağı baldo pirinç, 2 su bardağı ılık su, 1 çay kaşığı tuz konulacak, karıştırılacak ve 30 dakika dinlendirilecek. Süre bitiminde suyu süzülecek ve üzerini kapatacak miktarda çeşme suyu konulacak. Ardından parmak uçlarıyle pirinç karıştırılacak, çıkan nişastalı su dökülecek ve üzerine tekrar su konulacak. Bu işlem 7 kez tekrarlanacak. En son pirinç süzgeçe konulacak, süzdürülecek ve beklemeye alınacak. Kaynar su hazır edilecek.

çektirmeli pilav

Maharetini Göster :
Tencereye zeytinyağı, tereyağı konulacak ve orta ısıda ısıtılacak. Üzerine arpa şehriye konulacak ve 1.5 dakikayı geçmeyecek sürede (rengi değişinceye kadar) kavrulacak. Ardından pirinç ilave edilecek ve şeffaf bir görünüm alıncaya kadar (5 dakika) kavrulacak. Üzerine 1 su bardağı + 2 kahve fincanı kaynar su, 2 çay kaşığı tuz ilave edilecek ve pilavın tuzu karar hale getirilecek. Tencere yüksek ısıda 1 dakika kaynatılacak ve kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Tam 10 dakika bitiminde ocak söndürülecek. Tencerenin kapağı açılmadan pilav 15 dakika dinlendirilecek. Süre bitiminde karıştırılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com