Kategoriler
Mutfak Aletleri Mutfak Bilgileri

bıçak nasıl bilenir

bıçak nasıl bilenir
Evde bıçak nasıl bilenir ve mutfak bileme aletleri: Mutfak el aletleri içerisinde birinci sırayı bıçaklar alır. Yemek malzemelerinin soyulması, doğranması için gerekli olan bıçaklar zamanla fazla çalışmaktan dolayı, ilk kesici özelliklerini kaybeder ve körelirler. Körelmiş bıçağın mutfakta kullanılmasının zorluklarını çoğumuz biliriz.

Mutfakta kullandığımız malzemelerin çeşit ve özelliklerine göre bıçaklarda çeşitlilik gösterir. Laser bıçakların yanında, düz kesici ağızlı bıçakları mutfaklarımızda sürekli kullanırız. Sözünü ettiğim gibi bıçaklar kullanılmaktan dolayı kesici ağızları zaman içerisinde aşınır ve kesme özelliklerini yitirirler. Bıçakların keskinliklerini sağlamamız için masat veye bıçak bileme aletlerine ihtiyaç vardır. Resimde gördüğünüz masat ve bıçak bileme aleti bu konuda bizlerin en büyük yardımcısıdır. Bıçak bileme aletinin kullanımı oldukca kolaydır.

Bıçağın kesici ağızı bileme aleti içerisine konulup, bıçak ileri geri hareket ettirilerek bıçağın bilenmesi yapılabilir. Bu aleti çok sık kullanmamamız gerekiyor. Arada bir bıçakların bilenmesinde masatı kullanmamız, bıçakların ömrünün uzun olması açısından yararlıdır.

Bıçak bileme aleti, bıçağın kesici ağızından talaş kaldırarak bıçağı bileyler. Masat ise, bıçağın dönmüş olan kesici ağızını düzelterek bıçağı keskinleştirir, kulanımı gayet kolaydır. Masatın çelik çubuğu üzerinde bıçaklarımızı yatay olarak, her iki yüzeyini sürterek keskinleştirebiliriz. Bıçaklarımızı keskinleştirmek için özellikle masatı kullanırken kazalara karşı çok dikkatli olmalıyız. Masat kullanmasını öğrenmeden, bıçaklarımızı masatla bileyleme yoluna gitmemeliyiz. Olabilecek bu konudaki kazalara karşı, bıçaklarımızı bilemede tercihimiz daha çok, bıçak bileme aletini kullanmak olmalıdır.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com