Kategoriler
Mutfak Bilgileri

aşurelik buğday nasıl haşlanır

haşlanmış aşure buğdayı
Aşurelik Buğday Nasıl Haşlanır
Malzemeleri:
1 Çay Bardağı Aşurelik Buğday
4 Su Bardağı Soğuk Su

Ön Söz:
Aşurelik buğday, daha çok Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir ve Konya illerimizde üretilmektedir. Makarnalık sert durum buğdayı, çakmak buğdayı ve beyaz buğday çeşitleri bazı işlemlerden geçirildikten sonra, Aşurelik Buğday olarak piyasaya sunulur. Mutfaklarımızda daha çok aşure yapımında, çorba, pilav ve salata yapımında kullanılır. Aşurelik buğday ile dövme (yarma) birbirlerinden tamamen farklıdır, karıştırmamak gerekir.

Dövme (yarma) nedir? Sert buğday çeşitinin kaynatılarak kurutulduktan sonra, belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür. Dövme, diğer ismi ile yarma mutfaklarımızda bazı yemek, çorba ve salata yapımında kullanılır. Dövme, aşurelik buğday gibi piyasada yaygın değildir ve pahalıdır. Aşurelik buğday hangi amaçla kulanılacaksa kullanılsın, mutlaka haşlanması gerekir. Dövme ise; bazı yemeklerde kullanırken haşlanır, bazı yemeklerde kullanırken haşlanmaz ve akşamdan su’ya bastırılması yeterlidir.

Ön Hazırlık:
Tencere içerisine yıkanmış 1 çay bardağı aşurelik buğday ve üzerine 2 parmak ölçüsünü geçecek miktarda soğuk su konulacak ve tencerenin kapağı kapatılacak. Tencerede buğdayın ıslanması için en az 8 saat bekletilecek ve süre bitiminde süzülecek.

Bilgi Notu:
İhtiyacınıza göre aşurelik buğday haşlamak isterseniz; kullanacağınız 1 su bardağı aşurelik buğday için, 8 su bardağı su kullanmanız gerekir. Ayrıca büyük ölçekli buğday haşlarken, tencere kapağını kullanmamanız gerekebilir. Çünkü, malzemelerin köpürmesi kaçınılmazdır, benden söylemesi.

Dövme veya diğer adıyle yarma resmi (bilginiz için)
yarma

Aşurelik buğdayaşurelik buğday

Aşurelik buğday 8 saat su içinde (ıslatılmış) beklemiş8 saat ıslanmış hali

Peşinden 45 dakika haşlanmış45 dakika haşlanmış

Ve, 3 saat dinlendikten sonra helmelenmiş3 saat sonra helmelenmiş

Maharetini Göster:
Tencere içine ıslanmış aşurelik buğday ve üzerine 4 su bardağı soğuk su ilave edilecek, kaynatılacak. Tencere kapağı aralıklı olarak kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konuma getirilecek. Aşurelik buğday 45 dakika haşlanacak. Süre bitiminde tencere, ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir örtü örtülecek, buğdayın helme dökmesi için en az 3 saat bekletilecek. Resimde göründüğü şekilde helme, buğday tanelerinin nişastasını salarak koyu sıvı kıvama dönüşmesidir. Yani, buğday suyunun koyulaşmasıdır. Haşlanmış buğday doğrudan kullanıldığı gibi, ihtiyacınız ölçüsünde buzdolabı poşeti ile  derin dondurucuda saklanabilir. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com